Botoşani: Vreme bună pentru copcă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Frigul din această săptămână a format un strat suficient de gros pe luciurile mici de apă.

Gerurile din această săptămână au îngheţat luciile de apă frecventate de pescarii botoşăneni. Stratul de gheaţă format este suficient de gros pentru a permite amatorilor de pescuit prima ieşire la copcă din această iarnă.
„Iarna trecută aveam deja câteva ieşiri, dar anul acesta sezonul rece a venit cu o lună mai târziu şi nici temperaturile ridicate nu au fost de partea noastră“, a declarat unul dintre pescarii care îşi pregăteşte echipamentul pentru o ieşire cu prietenii.

Pescuitul la copcă este deosebit de atractiv şi este foarte apreciat de cei care suportă în condiţii onorabile gerurile iernii. Când frigul se întrece cu gluma, un ceai fiebinte reprezintă catalizatorul pentru o partidă reuşită. „Nu ai nevoie decât de două lansete de maxim 1,5 metri cu fir subţire de 0,12-0,18 şi plute mici cu antena subţire, viu colorată. Cârligul trebuie să fie subţire şi rezistent, cu tija ceva mai lungă, de preferinţă roşu pentru larvele de libelulă“, a declarat Radu Cataranciuc, un iubitor al pescuitului la copcă.

În judeţul Botoşani se poate pescui la copcă pentru orice specie de peşte activ în apele reci. Pentru ştiucă se recomandă larva de libelulă, bibanul trage la bucăţica de peşte, iar carasul şi crapul se prind la vermuşti şi boabe aromate dacă se nimereşte groapa unde aceştia obişnuiesc să se refugieze de temperaturile scăzute.

Frig prelungit pentru pescuit pe ape curgătoare
„Recomand balta lui Popescu, aşa cum este cunoscută. Este vorba de iazul din spatele bazinului de liniştire de la Stânca Costeşti. Se prinde ştiucă frumoasă acolo. Se poate încerca pe orice iaz unde s-a prins bine caras şi crap în vară. Pentru apele curgătoare, gerul ar trebui să mai ţină cel puţin o săptămână pentru siguranţa pescarului“, a adăugat Radu Cataranciuc.

În mod tradiţional, copca se face cu un toporaş, prin cioplirea gheţii, se poate folosi şi o daltă sau un ciocănel. Cea mai inspirată soluţie constă în utilizarea unei freze speciale pentru gheaţă cu o spirală de evacuare a gheţii răzuite.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite