Botoşani: Sute de persoane rămase înzăpezite cu maşinile pe drumurile din judeţ, salvate de pompieri

0
Publicat:

Peste 400 de persoane rămase înzăpezite cu maşinile pe drumurile naţionale şi judeţene din Botoşani au fost salvate de pompierii militari şi voluntari, iar la Dispeceratul ISU - SAJ s-au înregistrat 751 de apeluri de urgenţă de la cetăţeni care solicitau sprijin, informează joi dimineaţă Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

FOTO: ISU Botoșani
FOTO: ISU Botoșani

Potrivit sursei citate, 424 de persoane din 207 autovehicule rămase înzăpezite pe drumurile naţionale şi judeţene au fost salvate de pompierii militari şi voluntari, de la primele manifestări ale Codului portocaliu de ninsori abundente şi viscol, până joi dimineaţă, la ora 05.00.

72 de persoane au fost adăpostite temporar la Primăria Mihălăşeni, Primăria Unţeni, Căminul Cultural Ungureni, Centrul de Zi Ştefăneşti, Primăria Călăraşi, la domiciliul şefului SVSU Călăraşi, Primăria Vlădeni, Primăria Truşeşti, Primăria Dersca, Primăria Tudora şi la Districtul SDN Manoleasa'', precizează sursa citată de Agerpres.

FOTO: ISU Botoșani
FOTO: ISU Botoșani

Până în acest moment, la Dispeceratul ISU - SAJ Botoşani s-au înregistrat 751 de apeluri de urgenţă de la cetăţeni care solicitau sprijin pentru că au rămas înzăpeziţi cu autovehiculele pe diferite tronsoane de drumuri judeţene şi naţionale. Multe dintre acestea anunţau aceeaşi situaţie. Majoritatea cazurilor au fost direcţionate către drumari şi serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă.

Totodată, pompierii au intervenit pentru degajarea a 30 de arbori care au cedat din cauza greutăţii zăpezii şi au căzut peste autoturisme, dar şi pe partea carosabilă, în municipiul Botoşani.

Echipaje ale ISU Botoşani au efectuat 11 misiuni de monitorizare în teren pe DN 29A Dorohoi - Darabani, DJ 293 G. Enescu - Dorohoi, DN 29A Dorohoi - Darabani, DN 29 Botoşani - Săveni, DN 29D Botoşani - Truşeşti - Ştefăneşti şi DN 29 Botoşani - Suceava.

Şapte persoane din localităţile Adăşeni, Liveni, Drăguşei, Săveni, Gulioaia şi Ungureni, care aveau nevoie de dializă, au ajuns la centrul de specialitate cu ajutorul pompierilor.

FOTO: ISU Botoșani
FOTO: ISU Botoșani

În ultimele ore, eforturile pompierilor, militarilor din cadrul UM 011 89, poliţiştilor de frontieră şi drumarilor s-au concentrat pe misiunile de salvare a persoanelor care au rămas cu autovehiculele înzăpezite pe drumul care leagă Botoşaniul de Suceava. 71 de persoane au fost deja transportate de către pompieri şi poliţişti de frontieră, în municipiul Botoşani. Misiunea continua şi la această oră, anunţă ISU.

''Personalul medical din dispeceratul ISU - SAJ a asistat, prin apel video, naşterea unei fetiţe de aproximativ 2,8 kg. Mama, o femeie de 41 de ani, din Crasnaleuca, aflată la a patra naştere, a cerut ajutor prin apel 112. Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, ambulanţa SAJ nu a putut să ajungă la caz. Prin intermediul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Coţuşca s-a luat legătura cu două femei, care au mai asistat la naşteri. Una dintre ele a urmat toate indicaţiile date de către personalul medical din dispecerat şi a ajutat-o pe mamă să nască. Mama şi nou-născutul sunt în stare bună. Asistentul medical din comuna alăturată care s-a oferit să monitorizeze mama şi copilul, până la sosirea unui echipaj SAJ, nu a reuşit să ajungă la caz, deoarece a rămas înzăpezit'', arată sursa citată.

În continuare, toate structurile Ministerului Afacerilor Interne şi ale Ministerului Apărării Naţionale, autorităţile locale, precum şi celelalte instituţii cu rol în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomenele meteo extreme lucrează, în sistem integrat, pentru a asigura un răspuns operativ la solicitările cetăţenilor.

Până la ora 10,00, mai bine de jumătate din judeţul Botoşani se află sub Cod roşu de viscol şi ninsori abundente.

În acest context, a fost închisă circulaţia pentru toate categoriile de autovehicule, de miercuri, începând cu ora 21,30, în judeţul Botoşani, ca măsură de siguranţă pentru protejarea vieţii cetăţenilor, care ar putea rămâne blocaţi pe drum în propriile autovehicule.

Măsura se aplică şi mijloacelor de transport persoane, astfel că plecarea din autogări a autovehiculelor este interzisă pe perioada restricţiilor instituite  

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite