Botosani: Furtul la cântar, nărav fără leac în pieţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botosani: Furtul la cântar, nărav fără leac în pieţe
Botosani: Furtul la cântar, nărav fără leac în pieţe

În cursul săptămânii trecute, angajaţii Serviciu-lui Judeţean de Metrologie Legală şi ai Comisariatului pentru Protecţia Consu-matorilor au puricat toate pieţele din judeţ.

Plătesc pentru un kilogram de marfă, dar în realitate au mai puţin în sacoşe. Botoşănenii care-şi fac cumpărăturile la piaţă sunt în continuare furaţi la cântar, lucru dovedit de ultimul control realizat de reprezentanţii Serviciului Judeţean de Metrologie Legală Botoşani, din ordinul Prefecturii.


În Piaţa Centrală din municipiu, din cele 184 de cântare controlate, şapte erau nelegale. Cântarele erau fabricate în ţări din afara Uniunii Europene, de obicei Ucraina sau China, folosirea acestora în tranzacţiile comerciale din ţară fiind interzisă.
Utilizatorii, cetăţeni ai Republicii Moldova, au fost avertizaţi doar verbal. „Nu am urmărit în special aplicarea de amenzi şi sancţiuni, ci monitorizarea, ţinerea sub controlul legalităţii al acestui tip de comerţ“, a declarat prefectul Cristian Roman. În cazul altor 18 cântare s-a constatat că termenul de verificare metrologică era depăşit şi acestea au fost interzise până la intrarea în legalitate.

„Un caz aparte îl reprezintă comercianţii en-gros care, sub pretextul că fac numai recepţia mărfii, deţin în preajma locurilor de vânzare mijloace de măsurare cu limita maximă de cântărire peste 30 de kilograme, nelegale. Aceştia retrăgeau cântarele la apariţia organelor de control. Comercianţii în cauză au fost avertizaţi verbal privind consecinţele nerespectării prevederilor legale“, ne-a spus Vasile Trofinov, şeful Serviciului Judeţean de Metrologie Legală.


Marfă expirată


De asemenea, inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) au dat patru avertismente şi amenzi în valoare de 36.000 de lei pentru 14 operatori economici. „S-au găsit la comercializare produse alimentare expirate. Se expuneau produse fără elemente de informare. Nu se respectau prescripţiile menţionate de producător cu privire la regimul termic de depozitare. Preţurile nu erau afişate într-o formă vizibilă“, a declarat Alexandru Zarug, directorul CJPC Botoşani.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite