Botoşani: Câinele antitero, primul dat afară din Poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi este bătrân şi suferă de otită, patrupedul antrenat să descopere explozibili este evaluat la 2.400 de lei. Specialiştii spun că suma nu este mare.

Din Poliţia Botoşani vor pleca acasă în urma disponibilizărilor 19 poliţişti şi un câine. Dacă încă nu se ştie numele agenţilor care vor rămâne fără serviciu, un lucru este sigur: Ebaşa, câinele antrenat să găsească explozibili, va fi scos la licitaţie cu strigare pe 28 aprilie.

Licitaţia va avea loc la ora 12.00, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, iar cei care vor să cumpere câinele trebuie să procure cu trei zile înainte caietul de sarcini şi să depună în contul Poliţiei 10% din valoarea de inventar a patrupedului. Suma de pornire este 2.400 de lei. Dacă nimeni nu va fi interesat, vor fi organizate încă două licitaţii până când se va ajunge la 40% din preţul iniţial.

Ebaşa, în Detaşamentul Naţional Antitero
„Acestea sunt procedurile impuse prin ordinul ministrului şi trebuie să le respectăm. Câinii de serviciu, ca şi caii, sunt considerate obiecte de inventar şi nu se pot clasa decât dacă sunt mai întâi scoase la licitaţie publică. Dacă nici aşa nu se poate valorifica, trebuie să dăm un anunţ prin care invităm instituţiile publice interesate să preia câinele, cu titlu gratuit“, a declarat maiorul Gabriel Miron, ofiţer de presă în cadrul IPJ Botoşani.

Aşadar, poliţiştii vor avea mare bătaie de cap cu disponibilizarea câinelui antitero. Pe de altă parte, Ebaşa este o vedetă internaţională în toată regula. La un an după ce a terminat şcoala de dresaj de la Sibiu, a fost inclusă în Detaşamentul Naţional Canin Antitero al Ministerului de Interne şi selectată pentru misiuni internaţionale. „În 2005 trebuia să plec cu ea la o misiune antitero în Irak să descoperim bombe capcană sau neexplodate. Misiunea s-a anulat în ultimul moment pentru că a rămas în continuare detaşamentul Poloniei“, a spus Sorin Ioan Mariţanu, conductorul Ebaşei.

Ea nu a avut ocazia să descopere până acum nicio bombă într-o misiune reală. Poliţistul care lucrează cu ea garantează că şi-ar îndeplini fără probleme obligaţiile. Motivul disponibilizării este vârsta înaintată, de şapte ani, şi o otită cronică, boală care nu se vindecă. „Sunt otite cronice care pot recidiva. Dacă este un câine de serviciu, el nu mai poate fi apt să-şi îndeplinească misiunile pentru că devine foarte agitat şi îşi pierde din miros. Pentru un câine de poliţie, preţul este mic“, susţine medicul veterinar Dorin Vasiliu. Dacă nu se vor găsi cumpărători, Ebaşa va fi luată acasă de către cel cu care a lucrat. „Nu pot s-o las. Stau la curte şi o s-o iau la mine. Dacă aş avea bani, aş licita“, a adăugat Sorin Ioan Mariţanu.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite