Bilanţul victimelor zăpezii: Sute de persoane au fost salvate forţele de ordine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Forţele de ordine au intervenit pentru salvarea sinistraţilor zăpezii
Forţele de ordine au intervenit pentru salvarea sinistraţilor zăpezii

Jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră sau de circulaţie au acţionat pentru salvarea oamenilor blocaţi pe drumurile din judeţ. Majoritatea victimelor zăpezii au fost copii.

Mobilizarea forţelor de ordine a fost remarcabilă. Nicio persoană nu a rămas peste noapte captivă în nămeţi. Toţi sinistraţii au fost puşi la adăpost.

Jardarmeria: 163 de copii au fost evacuate de jandarmi din autocare în dreptul localităţăţii Dumbrăviţa. Toţi au fost cazaţi în unităţile şcolare. 40 de autovehicule în care se aflau 120 de persoane au fost deblocate tot cu ajutorul jandarmilor şi au reuşit să ajungă la destinaţie. Alte 100 de maşini în care se aflau 250 de persoane au fost scoase din nămeţi în localitatea Baisa.

Pomperii: 56 de persoane, printre care şi un copil, au fost salvate de pompierii botoşăneni şi lucrătorii de la Secţia Drumuri Naţionale, în urma unei intervenţiei extrem de dificile. După mai multe ore de luptă cu nămeţii, care pe alocuri depăşeau şi doi metri, cu vântul puternic, care la rafală atingea 65 km/h , cele 56 de persoane au ajuns în siguranţă în municipiul Botoşani. Unele au rămas să înnopteze la rude, altele au fost cazate în spaţii puse la dispoziţie de autorităţi.

Mai multe autoturisme, o maşină de transport valori, un utilaj aparţinând unei firme care se ocupă cu deszăpezirea, dar şi un microbuz cu călători au rămas înzăpezite între localităţile Ungureni şi Unţen . Un echipaj al I.S.U. Botoşani a început acţiunea de salvare, transportând la Botoşani, cu autospeciala Touareg, opt persoane preluate din autoturismele care mai aveau puţin combustibil în rezervor sau nu aveau sisteme de încălzire.   Alte 48 de persoane , blocate în zona localităţii Unţeni ,  au fost transportate cu ambulanţa SMURD, cu microbuzul tractat de utilajele de deszăpezire şi cu autospeciala Touareg spre Botoşani noaptea trecută.  Tot ieri, pompierii botoşăneni au intervenit în localitatea  Poiana pentru salvarea a trei copii şi un adult care locuiau într-o casă fără căldură. Copiii au fost transportaţi la Centrul de primire a minorului în regim de urgenţă din Botoşani.

La Băluşeni, pompierii au mers pe jos aproape trei kilometri, prin zăpada care pe alocuri depăşea un metru şi jumătate, pentru a ajuta un bolnav să ajungă la ambulanţă. Tânărul, în vârstă de 30 de ani, s-a pornit pe jos pentru a ajunge la şosea unde îl aştepta echipajul medical, dar a fost învins de viscol şi nu ar fi reuşit să ajungă la destinaţie fără sprijin.

Poliţia de Frontieră:  Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Stânca au interveni ieri , în jurul orelor 13.00 pentru a scoate din zăpadă un microbuz şcolar în care se aflau 19 copii împreună cu şoferul microbuzului. Cele 20 de persoane trebuiau să ajungă în localitatea Ripiceni, însă autovehiculul in care se aflau a rămas blocat în zăpadă. Microbuzul a fost tractat cu ajutorul a două speciale Iveco până în parcarea liceului din Ştefăneşti, unde a rămas până la deblocarea drumului.

Pe timpul deplasării dinspre Ripiceni spre Ştefăneşti, cele două autospeciale ale poliţiei de frontieră au intervenit pentru a scoate din zăpadă încă două autoturisme în care se aflau şase persoane, care au fost direcţionate către oraşul Ştefăneşti.

Tot ieri,  poliţiştii de frontieră de la SPF Româneşti au intervenit pentru a evacua dintr-un microbuz şcolar 25 de copii. Aceştia se deplasau spre domiciliu, dinspre Ştefăneşti spre Santa Mare, însă microbuzul a rămas blocat în zăpadă. Cei 25 de copii au fost condusi şi cazaţi la sediul SPF Româneşti.

În zona localităţii Româneşti, poliţiştii de frontieră au acţionat pentru deblocarea unui alt microbuz şcolar, în care nu se aflau copii, care a rămas blocat în zăpadă în timp ce se deplasa spre Santa Mare. Un alt echipaj format din poliţişti de frontieră de la SPF Româneşti, împreună cu poliţişti şi reprezentanţi ai SDN au acţionat în Ştefăneşti pentru deblocarea unui autoturism în care se aflau trei persoane, reuşind aducerea acestora în oraşul Ştefăneşti.

Aseară, poliţiştii de frontieră din cadrul STPF Botoşani au intervenit la ieşirea din Botoşani, în localitatea Baisa, pentru a deszăpezi o autospecială transport valori, în care se aflau 3 persoane. Autospeciala şi cei 3 agenţi au fost adăpostiţi la sediul STPF Botoşani. 58 de persoane, majoritatea elevi, au fost salvate şi de către poliţiştii de frontieră. Trei microbuze şcolare şi două autovehicule au fost scoase din nămeţi. 25 de levi au fost cazaţi noaptea trecută la Punctul de Trecere a Frontierei Româneşti iar alţi 19 la şcoala din localitatea Stânca.

Poliţia Rutieră: Prin filtrele create la ieşirile din oraş spre Suceava şi Iaşi, poliţiştii de la circulaţie au salvat astfel vieţile multor botoşăneni care nu au pornit la drum pe ninsoare şi viscol.

Un bilanţ provizoriu arată că peste 300 de  persoane, pasageri ai unor autoturisme sau mijloacele de transport în comun rămase blocate în nămeţi, nu au reuşit să ajungă acasă motiv pentru care au fost cazate în 12 locaţii, respectiv Direcţia Judeţeană de Tabere Botoşani, Primăriile Darabani şi Ungureni, Şcolile Ştefăneşti, Dumbrăviţa (comuna Ibăneşti), Victoria (Stăuceni), sediul Poliţiei de Frontieră din Româneşti, Căminul de Bătrâni Truşeşti, Sala de Sport Vlădeni şi la o persoană particulară din Hăneşti, unde, prin grija autorităţilor locale, li s-au asigurat condiţii optime (căldură, hrană, ceai cald).

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite