Au început ”Zilele Eminescu” la Botoşani. Este unul dintre cele mai importante evenimente culturale dedicate poetului Mihai Eminescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zilele Eminescu sunt o manifestare culturală dedicată poetul Mihai Eminescu
Zilele Eminescu sunt o manifestare culturală dedicată poetul Mihai Eminescu

Astăzi, 13 ianuarie,au debutat la Botoşani ”Zilele Eminescu”, poate cel mai important eveniment cultural naţional dedicat marelui poet. Activităţile din cadrul ”Zilelor Eminescu„ se vor întinde pe durata a trei zile, culminând cu acordarea premiului naţional de poezie ”Mihai Eminescu”

Botoşaniul un pitoresc oraş de provincie, fost mare târg comercial al Ţării de Sus a Moldovei, este legat pe veşnicie de numele dar şi de spiritul poetului Mihai Eminescu. Botoşaniul inspiră şi expiră Eminescu. Aproape totul este legat de marele poet român. Şi toate acestea datorită faptului că la 15 ianuarie 1850 într-o casă din centrul vechi al Botoşaniului se năştea cel care va deveni ”luceafărul poeziei româneşti”. 

În onoarea marelui poet în fiecare an pe 15 ianuarie la Botoşani dar şi la Ipoteşti locul copilăriei lui Eminescu se organizează un eveniment cultural de anvergură naţionale, ”Zilele Eminescu„. 

Evenimentul a început pe 13 ianuarie şi se va termina pe 15 ianuarie. În cadrul zilelor Eminescu au loc numeroase activităţi culturale dar şi decernarea unuia dintre cele mai importante premii de literatură din România, premiul naţional de poezie „Mihai Eminescu”.

”Zilele Eminescu” au început la bibliotecă

Seria de evenimente culturale a fost deschisă astăzi, miercuri 13 ianuarie la Biblioteca Judeţeană ”Mihai Eminescu” din Botoşani. Amifitrionii primei zile culturale dedicate lui Eminescu, au fost angajaţii de la Biblioteca Judeţeană în frunte cu directorul Cornelia Viziteu. Au fost organizate mai multe acţiuni inedite, printre care invitarea la o discuţie literară membrii unui cenaclu literar al poliţiştilor. Nu au lipsit nici pompierii sau jandarmii de la eveniment. 

viziteu

Au fost prezenţi în cadrul evenimentului şi mulţi tineri FOTO botosaneanul.ro

A fost mai mult o şezătoare cultural-literară intitulată ”Portretul artistului la tinereţe” la care au luat parte cenaclurile ”Luceafărul” din Hăneşti, coordonat de Gică Manole, ”Litera S” din Stăuceni coordonat de Gabriel Atănăsoaie şi ”Caietele lui Cain”, al lui Napoleon Ungureanu. Au participat şi poliţiştii amatori de literatură din cadrul cenaclului MAI ”Nichita Stănescu”. Printre poliţiştii prezenţi s-a aflat şi Gheorghe Filip, purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, un cunoscut poet. Totodată au fost organizate expoziţii de filatelie, numismatică, medalistică şi cartofilie.

Premiul ”Mihai Eminescu” regalul cultural de la Botoşani

Evenimentele vor continua şi joi 14 ianuarie tot cu acţiuni la Biblioteca Judeţeană ”Mihai Eminescu„, acolo unde unde începând cu ora 17.00 vor fi prezentate mai multe lucrări literare ale scriitorilor români. Punctul culminant al ”Zilelor Eminescu este reprezentat de Gala decernării premiului naţional de poezie ”Mihai Eminescu” din Botoşani. 

pompieri

La eveniment au participat cadre MAI şi ISU FOTO botosaneanul.ro

Acesta va fi acordat vineri 15 ianuarie la Hotel Rapsodia din Botoşani începând cu ora 17.00. În orice caz ziua de 15 ianuarie va fi una eminamente culturală şi va începe la ora 9.00 cu acordarea premiului de cetăţean de onoare, scriitorului care va câştiga premiul ”Mihai Eminescu”. Va urma un „te deum„ de la ora 10.00 la Biserica Uspenia din Centrul Istoric, acolo unde a fost botezat Mihai Eminescu, urmat de lansări de carte, expoziţii dar şi concerte printre care cel al formaţii AUD Band condusă de Laurenţiu Gondiu.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

  

Buzoienii, invitaţi în ianuarie la o expoziţie de ”graficaturi”, realizate de Horaţiu Mălăele

Mircea Cărtărescu va vorbi despre „Levantul“ la Teatrul Regal din Stockholm

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite