Astăzi, află amănunte picante din istoria teatrului la Botoşani!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionaţii de istorie şi teatru pot afla cum erau spectacolele acum 100 de ani şi ce mari artişti au ajuns la Botoşani. Istoricul Ştefan Cervatiuc a răscolit arhivele şi vine cu amănunte picante şi  hazlii despre trecutul artistic al oraşului.

Puţini sunt cei care ştiu că primul spectacol de teatru s-a jucat la Botoşani în anul 1860. O sală cu doar 40 de locuri era amenajată pentru boierimea de frunte care se delecta în loje somptuoase şi se delecta cu muzica de operă. Abia în 1900, târgul avea să aibă primul teatrul şi să devină polul culturii în nordul Moldovei. Boierimea care nu pleca iarna în străinătate venea la „Teatrul Popovici", actualul cinematograf Luceafărul, să vadă reprezentaţiile marilor artişti ai vremii. „ Până în 1958, Botoşaniul nu a avut o trupă de teatru proprie. Veneau artişti din toată ţara dar şi din străinătate şi jucau pe scena de la noi", a spus profesorul Ştefan Cervatiuc, un cunoscut arhivar care a reconstituit în ultimii doi ani istoria teatrului din Botoşani din perioada 1900-1925.

Cercetările sale sunt prezentate într-un volum care va fi lansat astă seară , la ora 16.00, în Sala de Marmură a Teatrului Mihai Eminescu iar pasionaţii de teatru şi istorie sunt aşteptaţi să afle amănunte interesante dar şi hazlii din acea perioadă.

Astfel, botoşănenii pot afla răsfoi pagini de istorie şi pot afla că la 1900 la Botoşani erau organizate spectacole de operă, balet şi operetă. Trupe celebre la acea vreme, precum Baletul rusesc, au dat reprezentaţii în clădirea din centrul istoric al oraşului. Mai mult, cel mai cunoscut actor internaţional Ermete Novelli pe scena botoşăneană în anul 1906 iar mare marelui actor Constantin Tănase avea nevoie de patru vagoane ca să aducă recuzita la Botoşani pentru zecile de spectacole jucate în perioada 1901-1910. „ Alexandru Davila a jucat prima dată Vlaicu Vodă la Botoşani în 1903, după premiera de la Bucureşti. Agatha Bârsescu l-a jucat pe Hamlet în travesti dar nu s-a bucurat de pre amare succes. Constantin Nottara l-a jucat pe Regele Lear în 1910 tot la noi la Teatrul Popovici. Toată spuma teatrului românesc a jucat pe scena botoşăneană", a mai spus autorul cărţii „Istoria teatrului din Botoşani" care va putea fi găsită de săptămâna viitoare la bibliotecile din oraş dar şi în celelate instituţii de cultură. Lucrarea cuprinde şi informaţii interesante despre actualul Teatru Mihai Eminescu, înfiinţat în anul 1912, bombardat în timpul celui de al doilea război mondial şi refăcut în 1958.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite