Un român s-a dus la spital pentru a scăpa de o piatră la rinichi şi a rămas fără rinichi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Milu susţine că a vrut să scoată o piatră de la rinichi şi s-a trezit cu rinichiul extirpat FOTO: Bianca Sara
Ştefan Milu susţine că a vrut să scoată o piatră de la rinichi şi s-a trezit cu rinichiul extirpat FOTO: Bianca Sara

Un bistriţean de 63 de ani susţine că s-a internat în spital pentru a scoate laparoscopic o piatră de la rinichi, iar după o operaţie de 6 ore acesta s-a trezit fără un rinichi. De asemenea, după operaţie, bărbatul ar fi făcut şi alte complicaţii. Pacientul spune că ar fi dat şpagă 2.700 de lei şi un ceas pentru şemineu.

În 2016, Ştefan Milu, un antreprenor de 63 de ani din Bistriţa şi-a făcut un examen computer tomograf de rutină, pentru a vedea dacă are vreo problemă de sănătate, în ciuda faptului că era o persoană foarte activă şi nici nu se ştia suferind de vreo boală. Examenul a scos în evidenţă faptul că acesta avea o piatră la rinichi de 19 milimetri, iar medicii consultaţi în acest sens i-au recomandat în prima fază tratamente naturiste, arată bărbatul.

Întrucât tratamentele naturiste nu ar fi avut efect, medicii i-au recomandat extirparea pietrei, pentru a evita un eventual blocaj renal. Ştefan Milu a început să se intereseze despre intervenţiile care îi puteau rezolva problema, ajungând inclusiv la medicul clujean Mihai Lucan, care i-ar fi cerut 7.400 de euro pe întreaga procedură şi îngrijirile aferente în cadrul clinicii private din Cluj.

„I-am zis băiatului meu: băi cumpărăm o maşină sau scoatem o piatră la rinichi? Aşa că am mai căutat opţiuni”, spune Ştefan Milu.

Bistriţeanul şi-a încercat norocul şi la Târgu Mureş, iar când a aflat că inclusiv la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa se fac operaţii laparoscopice, minim-invazive, a hotărât să se opereze aici. Cel care l-a operat a fost medicul urolog Vlad Gheorghe Petcu, care profesează în cadrul spitalului bistriţean de 6 ani.

Ştefan Milu a fost băgat în sala de operaţii în data de 30 mai 2017, după 5 zile de internare. Înainte de a intra în operaţie, bistriţeanul susţine că a semnat doar o hârtie prin care îşi dărea acordul pentru anestezie totală.

„Am ieşit din operaţie după 7 ore fără un rinichi”

„M-am prezentat la internare, i-am dat 2.700 de lei în mână doctorului, bacşiş, şi un ceas de şemineu, care costă peste 500 de euro. Nu mi-a cerut direct, dar mi-a dat de înţeles că aşa merg treburile. Mi-a spus că îl costă să aducă materialele de schimb la aparatul laparoscopic, care trebuie folosite la fiecare operaţie. Am intrat în sala de operaţii la 08:00 şi am ieşit la 15:00, fără un rinichi”, explică Ştefan Milu cum i-ar fi dat medicului o atenţie pentru operaţie, deşi era asigurat şi aceasta trebuia să fie gratuită.

Acesta ar fi aflat abia a doua zi că nu i s-a mai făcut o operaţie laparoscopică, ci una manuală cu o incizie de 30 de centimetri. Cel care i-ar fi spus despre faptul că în timpul operaţiei i-a fost scos un rinichi ar fi fost anestezistul şi nu medicul care l-a operat. 

Mai mult, după operaţie, bărbatul ar fi dezvoltat şi un icter mecanic, despre care spune că ar fi rezultatul unei medicamentaţii greşite. Din cele aflate de pacient, după ce a consultat alţi specialişti, în timpul operaţiei, medicul ar fi secţionat vena renală şi ar fi provocat o hemoragie, iar ulterior ar luat decizia să extirpe rinichiul. 

incizii stefan milu bistrita

Bistriţeanul s-a ales cu o incizie de 30 de centimetri şi cu rinichiul drept extirpat (Foto: Bianca Sara)

După această întâmplare, Ştefan Milu a fost de acord cu două întâlniri de mediere cu medicul, care însă n-au dat rezultat. Pacientul a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi la Colegiul Medicilor. În cadrul plângerii formulate la Parchet, bărbatul vorbeşte şi de daune morale şi materiale în valoare de 200.000 de euro. 

„Am făcut plângere penală la Parchet şi plângere la Colegiul Medicilor. Îmi doresc ca alţii să nu păţească ce am păţit eu, să meargă pentru o piatră minoră, fără dureri la spital şi să vină fără un rinichi. Îmi doresc ca lumea să fie informată şi să se uite pe mâna cui se lasă. Îmi doresc ca justiţia să îşi facă treaba”, mai spune bărbatul.

El adaugă că în urma acestei operaţii, care ar fi trebuit să fie una de rutină, i s-a schimbat viaţa total. Ştefan Milu susţine că are stări de ameţeli, probleme cu ficatul şi oboseşte foarte repede. „Viaţa mea s-a schimbat radical. Nu mai pot să muncesc, ameţesc mereu, sunt confuz, până acum urcam 10 scări fluierând, acum nu mai pot să urc 6 fără să mă opresc. Toată viaţa mi-e dată peste cap”, susţine bărbatul.

Ce spune medicul despre cele întâmplate

Deocamdată, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa nu a început o anchetă în acest sens, aşteptând rezultatele Colegiului Medicilor. 

„În cursul lunii noiembrie, Serviciul de Investigaţii Criminale a solicitat de la Spitalul Judeţean fişa postului medicului curant, un punct de vedere din partea spitalului şi fişa de observaţie clinică generală. Medicul spune că şi-a făcut datoria şi în cazul intervenţiei au fost complicaţii care au dus la extirparea rinichiul”, a declarat managerul spitalului, Gabriel Lazany. 

medic petcu vlad gheorghe

Medicul Vlad Gheorghe Petcu consideră că şi-a făcut treaba ca la carte (Foto: Bianca Sara)

Invocând ancheta în curs şi secretul medical, Vlad Gheorghe Petcu nu a dat prea multe detalii despre operaţii şi nici nu a comentat acuzaţiile pacientului, susţinând doar atât: „Eu cred ca am procedat corect în fiecare pas al operaţiei, de la pregatirea preoperatorie până în momentul operaţiei şi post operatorii. Nu este părerea mea cea care contează, vor fi organe abilitate care vor lua pas cu pas ce s-a întamplat şi vor stabili dacă am procedat corect”.  

Vă mai recomandăm:

Despăgubiri-record după ce o fetiţă a fost nenorocită de doctor cu o injecţie cu ampicilină, într-un spital din România. Medicul îi va plăti 350.000 de euro

Familia Antoniei, fetiţa ce a murit în urma unei entorse: Colegiul Medicilor încearcă să muşamalizeze un act de malpraxis

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite