Un bistriţean a găsit un geamantan cu bani şi l-a dus păgubitului. Incredibila poveste a urmat abia când omul de bine şi-a pierdut şi el banii pe stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După două fapte bune făcute în 2013, lui Ovidiu Galeş i sa întors binele FOTO: Bianca Sara
După două fapte bune făcute în 2013, lui Ovidiu Galeş i sa întors binele FOTO: Bianca Sara

Zicala „faci bine, primeşti bine” s-a adeverit la Bistriţa. După ce în urmă cu doi ani un pompier bistriţean a găsit o servietă plină cu bani pe care a înapoiat-o posesorului, săptămâna trecută acestuia i s-a înapoiat portofelul pe care îl pierduse, în care avea o sumă importantă de bani.

Ovidiu Galeş are 33 de ani şi este pompier în cadrul ISU Bistriţa de 9 ani. Corect din fire, bistriţeanul s-a trezit săptămâna trecută că i se întoarce fapta bună pe care o făcuse în anul 2013.

În primăvara anului 2013, pompierul a găsit în parcarea unui supermarket din Bistriţa, chiar pe un loc de parcare, o servietă plină cu bani şi acte. Fără să stea pe gânduri, bistriţeanul a început să sune la numerele de telefon de pe acte până când a dat de posesor.

Era vorba despre reprezentantul unei firme din domeniul prelucrării lemnului, care nici măcar nu a realizat că şi-a pierdut servieta, în care erau peste 10.000 de lei.

„Am luat servieta, am deschis-o şi am văzut că erau bani şi actele de la o firmă. Omul nici nu îşi dăduse seama că îşi pierduse banii. Când am sunat l-am şi întrebat aşa în spirit de glumă: <<Unde ţi-e diplomatul?>>, iar atunci şi-a dat seama că nu avea asupra lui diplomatul cu banii. A venit, i-am dat servieta, ne-a mulţumit şi a plecat”, îşi aminteşe Ovidiu.

Întrebat de către posesor ce sumă de bani avea în servietă, în încercarea de a elimita o posibilă glumă proastă, pompierul nici nu a ştiut ce să-i răspundă bărbatului, asta pentru că nici nu s-a gândit să numere banii din servietă.

În acelaşi an, pompierul a găsit un telefon nou-nouţ, de ultimă generaţie, în faţa unui magazin. Fără să stea pe gânduri s-a apucat să sune pe numerele de telefon din agendă până când a dat de părinţii posesorului. Deşi chiar plănuia să îşi achiziţioneze un telefon modelul acela, bistriţeanul nici nu a luat în calcul să-l păstreze.
 
Întrebat dacă nu a fost tentat să păstreze banii, pompierul spune: „Nici nu exista varianta aceasta, pentru că şi eu tot timpul mă pun în pielea celui care a pierdut obiectul respectiv. Mă gândesc cum ar fi să pierd şi eu ceva. Chestie care chiar s-a întâmplat. Nici nu s-a pus problema să păstrez banii. Sunt banii omului şi trebuie să ajungă înapoi la el”.

După doi ani i se întoarce fapta bună pompierului

Întâmplarea face ca şi pompierul bistriţean să îşi piardă portofelul, iar cel care l-a găsit să îl înapoieze, întorcându-i-se astfel faptele bune pe care le-a făcut în anul 2013.

„M-am dus dimineaţa la şcoală cu copilul şi mă grăbeam să mă întorc acasă. Alergând, mi-a sărit portofelul din buzunar. M-am dus acasă şi abia pe la prânz mi-am dat seama că nu îl aveam. Am apelat la un prieten din presă să facă un articol, în încercarea de a-l găsi, mai ales că nu aveam niciun act în portofel”, povesteşte bistriţeanul.

Cel care a găsit portofelul este Ionuţ, un tânăr care muncea la firma de construcţii ce amenaja trotuarul din faţa blocului în care locuia Ovidiu Galeş. Acesta a aflat cine este posesorul portofelului de pe reţelele de socializare, unde ştirea cu pompierul care îşi pierduse portofelul s-a propagat destul de repede.

Muncitorul l-a contactat pe pompier, iar a doua zi i-a înapoiat portofelul cu banii pe care îl găsise în timpul programului, chiar când opera un utilaj. Pompierul bistriţean spune că iniţial a crezut că i se face o glumă proastă, mai ales că cel care a găsit portofelul nu a mai răspuns la telefon când trebuiau cei doi să se întâlnească.

pompier bistrita 2

Ovidiu Galeş alături de Ionuţ, cel care a găsit portofelul (Foto: Ovidiu Galeş)

Întrebat dacă se aştepta să i se întoarcă fapta bună, Ovidiu spune: „M-am aşteptat, pentru că m-am gândit că dacă eu am făcut-o de două ori, poate cine îl găseşte face la fel şi mi-l înapoiază”.

În portofel, pompierul avea 2000 de lei şi 210 euro, însă spune că niciun leu din portofel nu lipsea. „Aşa ar trebui să se întâmple în toate cazurile, aşa ar fi ideal, dar nu cred că se întâmplă mereu aşa. Nu cred în karma, cred că Cel de Sus a vrut să se întâmple aşa şi să ajungă la mine portofelul pierdut”.

Gestul pompierului a fost salutat şi de superiorii săi de la ISU Bistriţa, care spun că spiritul civic manifestat de Ovidiu Galeş se regăseşte şi la ceilalţi pompieri.

„Natura meseriei noastre este de a salva oamenii şi bunurile acestora. Spiritul civic manifestat de colegul nostru se regăseste şi la ceilalţi pompieri. Obiectivul nostru este si rămâne siguranţa cetăţenilor, iar fiecare angajat al instituţiei este dedicat obiectivului, chiar şi în afara programului de lucru”, spune purtătorul de cuvânt al ISU Bistriţa, Marius Rus.

Ovidiu Galeş nu este singurul angajat al MAI care a găsit obiecte valoroase pe care le-a înapoiat posesorilor. În primăvara acestui an, un jandarm a găsit pe holurile Instituţiei Prefectului un portmoneu cu peste 1300 de lei şi două carduri bancare. Fără să stea pe gânduri, plutonierul adjutant şef Ioachim Bondrea, care se afla în timpul serviciului nu s-a lăsat până când nu l-a găsit pe posesor, un bărbat din comuna Ilva Mare din Bistriţa-Năsăud.

Vă mai recomandăm:

Cum arată comunitatea „atinsă” de Dumnezeu. Povestea preotului bistriţean care a transfomat solidaritatea într-un mod de viaţă

Lecţie de solidaritate. Localnicii din Nepos au donat spitalului din Năsăud o tonă şi jumătate de cartofi

BistriţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite