Tablouri de 100.000 de euro au fost expuse pe coridoarele CJ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Holurile Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud s-au transformat între sărbători în galerie de artă.Circa 60 de tablouri, aparţinând unor pictori de primă mână din judeţ înfrumuseţează pereţii Palatului Administrativ

 60 de picturi de toate dimensiunile au fost expuse la sfârşitul lunii decembrie pe coridoarele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, sub atenta supraveghere a preşedintelui Uniunii Artiştilor plastici bistriţeni, Oliv Mircea. Deocamdată expoziţia care a transformat Palatul Administrativ în galerie de artă nu a fost vernisată, evenimentul urmând să aibă loc la mijlocul lunii ianuarie. Picturile sunt realizate de artişti renumiţi, precum : Maxim Dumitraş, Marcel Lupşe, George Mircea, Alexandru Gavrilaş, Radu Hangan, Paul Târziu, Macedon Retegan, sau Aurel Marian, iar potrivit criticilor valoarea lor de catalog nu este de neglijat.

Rămân pe pereţi un an

Criticul de artă Mircea Oliv apreciază că valoarea de catalog a tablourilor expuse pe pereţii Consiliului Judeţean este substanţială . „Nu putem spune exact costul acestora deoarece preţul unei lucrări este dat de piaţa pe care se vinde, dar sunt tablouri a căror preţ poate ajunge la 2-3.000 de euro sau chiar mai mult. Valoarea lor totală se învârte undeva la 100.000 de euro", susţine criticul de artă.

 Criticul de artă Oliv Mircea consideră că iniţiativa acestei expoziţii este una lăudabilă deoarece instituţia este singurul sediu de Consiliu Judeţean din ţară care are pe pereţi tablouri de o asemenea valoare. „În orice instituţie trebuie să existe tablouri pe pereţi care să le facă şederea mai plăcută celor care lucrează sau care intră acolo", explică Oliv Mircea. Acesta spune că lucrările vor rămâne pe loc un an, fiind oferite în custodie de câtre artişti Consiliului Judeţean. „Apoi vom vedea ce se va întâmpla cu ele. Consiliul Judeţean nu a plătit nimic pentru ca aceste tablouri să fie expuse în acel spaţiu, dar poate se vor gândi să facă o asemena investiţie în viitor", adaugă Mircea.

Consiliul Judeţean a mai luat lucrări şi de la Muzeu

Pe lângă operele oferite în custodie de artişti, Consiliul Judeţean a mai luat împrumut de la Muzeul Judeţean, instituţie pe care o are în subordine, alte 15 lucrări, dar acestea nu au fost expuse încă  „Au fost luate în custodie de la muzeu 15 lucrări, dar din câte am auzit nu au fost instalate acestea ci altele", explică Miron Duca, responsabilul cu departamentul de artă al Muzeului Judeţean. Oliv Mircea susţine că s-a renunţat la tablourile de la muzeu deoarece s-a ajuns la concluzia că este mai bine să fie promovate valorile contemporane ale vieţii artistice bistriţene.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Liviu Rusu, cel care a avut iniţiativa garnisirii pereţilor cu opere de artă se arată încântat de lucrări, despre care spune că sunt reprezentative pentru fiecare dintre artiştii prezenţi. „Artiştii bistriţeni prezenţi aici sunt foarte buni. Fiecare are un stil propriu iar dacă îl ştii îl poţi recunoaşte foarte uşor în lucrările prezente aici", susţine preşedintele CJ. Acesta a mai avut o iniţiativă similară în 1996, pe vremea când era primar în Sângeorz Băi. El a  mutat atunci în sediul primăriei nou construite Muzeul de Artă comparată din localitate.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite