Ştefan Pop: „Premiul de la Scala din Milano îmi confirmă că sunt bun“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tenorul bistriţean a câştigat, dumincă,  premiul I la concursul de canto „Operalia" din Milano, patronat de Placido Domingo. Tânărul interpret a bifat în trei săptămâni două premii la concursurile internaţionale de canto din Seul şi de la Scala din Milano

Triumful bistriţeanului Ştefan Pop pe scena Operei Scala din Milano, de duminică,  l-a transformat peste noapte în cel mai promiţător tânăr tenor român. Profesorul de canto clasic din Bistriţa, Ioan Ţigănilă, cel care l-a descoperit pe  tenor, spune că Ştefan Pop cântă mai bine chiar decât Pavarotti la 23 de ani. Tenorul bistriţean  ajunge astăzi la Bistriţa  după un tur de forţă care a inclus două concursuri internaţionale de canto: la Scala din Milano şi în Seul. Din cauza efortului din ultimele trei săptămâni tenorul  s-a îmbolnăvit de laringită şi nu va putea cânta o săptămână.

A cucerit publicul corean şi italian

În urmă cu trei săptămâni, Ştefan Pop se îmbarca în avionul care urma să îl ducă în cel mai lung zbor al vieţii lui. „M-am urcat în avion şi am plecat la Seul, la un concurs de canto. În prima etapă eram 15 tenori din toată lumea şi am fost singurul român care a ajuns în finală  din cei patru câţi am participat. Am fost foarte impresionat să iau premiul I, iar publicul corean mă iubeşte. Toată lumea mi-a spus că, în sala imensă în care am cântat, cei peste 2.000 de spectatori s-au ridicat în picioare şi au aplaudat. Gândul meu era doar la concursul din Italia", spune Ştefan. După succesul din Coreea, Ştefan Pop a plecat la Scala Milano, unde a participat alături de 13 tenori la concursul anual de canto, «Operalia», patronat de tenorul spaniol Placido Domingo.  „La 12.00 noaptea a ajuns în Milano. „Eram epuizat şi a doua zi, la ora 08.00, trebuia să cânt la «Operalia», concursul lui Placido Domingo. Visul meu din totdeauna a fost să urc pe scena din Milano. În a doua etapă eram eu şi un tenor italian şi eu am câştigat premiul I. Eram foarte obosit şi, sincer, credeam că pot da mai mult pe scenă. A fost un moment foarte emoţionant, mai ales conversaţia cu Placido Domingo. M-am înţeles foarte bine cu el şi am stabilit că ne vom mai întâlni şi vom lucra împreună, eventual într-un repertoriu francez", povesteşte tenorul bistriţean.  Acesta adaugă că premiul îi confirmă munca susţinută şi valoarea lui ca solist. „Premiul de la Milano îmi confirmă că sunt bun . Dacă publicul avizat te apreciază, atunci te poţi considera un mare solist", crede Ştefan.

Un geniu remarcat la Bistriţa

Profesorul lui de canto clasic de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda" din Bistriţa, Ioan Ţigănilă, spune că  Ştefan este foarte talentat şi că promitea mult încă de când era licean. „Nu cred să mai fi existat un tenor român care să cânte aşa de bine ca Ştefan la vârsta lui. Tânărul cântă mult mai bine decât o făcea Pavarotti la 23 de ani. Ştefan este un geniu vocal şi acum face cinste nu numai Bistriţei, oraşul de unde a pornit, ci şi României", spune profesorul.

Ştefan Pop are 23 de ani şi este student la Academia de Muzică „George Dima" din Cluj-Napoca. Tenorul a debutat anul trecut pe scena Operei Maghiare din Cluj-Napoca, în rolul principal din opera „Căsătoria secretă". La finele acestei luni, Ştefan va juca în „Traviata" lui Verdi, la Timişoara, iar în toamnă, va cânta în deschiderea stagiunii muzicale din Los Angeles. Deocamdată, tenorul se reface după cele două concusruri internaţionale. „O săptămână nu o să mai pot cânta, pentru că am laringită", spune, glumind, tenorul.

Vedeţi aici prestaţia lui Ştefan la Scala din Milano

BistriţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite