Romsilva îşi ia mâna de pe Parcul Naţional Munţii Rodnei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agent Green a făcut publice informaţiile dintr-o notă internă a Romsilva, în care se precizează faptul că instituţia va renunţa la administrarea a două parcuri naţionale şi a două naturale. Printre ele se numără şi Parcul Naţional Munţii Rodnei.

„Datorită procesului de retrocedare a fondului funciar, suprafaţa fondului forestier proprietate publică a statului s-a diminuat foarte mult, atât în ariile naturale protejate, cât şi în afara lor, comparativ cu momentul preluării în administrare de către regie a parcurilor naţionale şi naturale, drept pentru care angajare de către regie a unor cheltuieli pentru administrarea ariilor protejate în care suprafaţa fondului forestier de stat s-a redus foarte mult nu se justifică.

În urma acestei analize, a rezultat că pentru parcurile naţionale Munţii Rodnei şi Defileul Jiului, respectiv pentru parcurile naturale Putna Vrancea şi Cefa nu s-ar justifica continuarea alocării de fonduri din partea RNP-Romsilva, respectiv păstrarea în continuare a administrării acestor arii protejate”, se arată în nota Romsilva din 16 aprilie 2014.

Potrivit preşedintelui Agent Green, care a şi făcut publică această notă internă, argumentaţia Romsilva este una care pune profitul din copacii tăiaţi mai presus decât protejarea naturii. Romsilva mai deţine doar 5% din Parcul Naţional Munţii Rodnei şi 40% din Defileul Jiului.

„Retrocedarea pădurilor este un motiv real de îngrijorare pentru viitorul ariilor protejate şi nu pentru profitul unor administratori, oricare ar fi aceştia. În lipsa unor structuri cu obiective de conservare Romsilva permite şi tolerează chiar în acest moment tăieri în ariile protejatem inclusiv în păduri virgine adăpostite în acestea,” susţine preşedintele Agent Green, Gabriel Păun.



Vă mai recomandăm:

Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, vrea Parcul Naţional Munţii Rodnei în administrarea sa

Centrul turistic dedicat Parcului Naţional Munţii Rodnei ar putea să nu se materializeze. Primăria Rodna nu are bani nici de TVA



 

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite