Poliţiştii comunitari puşi să execute mandatele de aducere şi să oprească maşinile în trafic

0
0

Pentru a învăţa cum să devină poliţişti locali angajaţii Poliţiei Comunitare vor fi trimişi la cursuri de doar 3 luni şi au la dispoziţie 5 ani pentru aceste specializări. Primarul Bistriţei spune că legea a fost făcută pe genunchi şi că alte legi şi ordonanţe nu-i permit să angajeze personal specializat.

Comunitarii se vor transforma în poliţişti în toată regula peste noapte, doar prin efectul unei  legi. Printre noile atribuţii încredinţate se vor număra oprirea maşinilor în trafic, dirijarea circulaţiei, amendarea pietonilor, ridicarea maşinilor parcate necorespunzător, imobilizarea răufăcătorilor, înmânarea mandatelor de aducere emise de instanţe sau protejarea executorilor judecătoreşti în executările silite. Lipsa de pregătire pentru astfel de situaţii ale poliţiştilor comunitari este compensată prin câteva paragrafe de lege: personalul care va funcţiona pe ordine publică sau circulaţie are timp să se specializeze în decurs de 5 ani. Cursurile trebuie finanţate de Primărie, însă durata lor nu va depăşi trei luni. Sunt exceptaţi de la aceste cursuri poliţiştii locali care au făcut parte din poliţie ori jandarmerie.

Mandate de aducere doar până la limita Bistriţei

Noua lege dă bătăi de cap conducerii primăriei Bistriţa, care s-a trezit că trebuie să aplice în primele zile din 2011 norme publicate în 29 decembrie 2010: „Legea a fost făcută pe genunchi. Pe lângă aspectele financiare serioase, care presupun specializarea oamenilor, alte legi şi ordonanţe nu ne lasă să angajăm personal decât dacă disponibilizăm alţi şapte angajaţi. Apoi sunt multe alte prevederi ciudate: poliţiştii sunt obligaţi să execute mandatele de aducere, însă dacă cel căutat trece în localitatea vecină, poate să-i facă poliţistului cu mâna, pentru că el nu poate interveni.Apoi, faptul că va trebui să cumpărăm arme, că ne trebuie autorizaţii speciale, ca va trebui să amenajam rasteluri securizate, iar toate acestea se fac prin licitaţie şi cer timp, nu le-a trecut prin cap celor de la Guvern" se plânge primarul Ovidiu Creţu.

Bistriţa


Ultimele știri
Cele mai citite