Performanţă unică pentru România: Lipiţanul Hergheliei Beclean, campion mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Herghelia Beclean este singurul loc din lume unde este crescut în mod sistematic Lipiţanul colorat, cu roba neagră şi murgă.

Noul campion mondial la categoria ,,Cai de 5 ani” este armăsarul NEAPOLITANO XXXI-42 de rasă Lipiţană, născut şi crescut la Herghelia Beclean (judeţul Bistriţa-Năsăud), condus cu măiestrie, dragoste şi grijă de sportivul Clubului Hipic „Romsilva”, inginerul Roland Varga, care a fost ajutat de secundul Leon Onişor.

Această echipă care a reprezentat Regia Naţională a Pădurilor- Romsilva şi Federatia Ecvestră Română a câştigat duminică, 8 septembrie 2019, pentru România, titlul de Campion Mondial la categoria - Cai de 5 ani – desfăşurată în cadrul Campionatului Mondial de Cai Tineri pentru Atelaje – organizat de Federaţia Ecvestră Internaţională la Herghelia de Stat Mezohegyes din Ungaria, în perioada 4-8 septembrie 2019 (FEI Driving World Championship for Young Horses CH-M-A-YH)

„Imnul de Stat al României a răsunat pentru cei doi sportivi şi pentru această performanţă a crescătoriei noastre naţionale, în deschiderea ceremoniei de premiere, în faţa sportivilor şi cailor reprezentând 10 naţiuni cu mari tradiţii în creşterea raselor culturale şi în sportul ecvestru”, transmite Romsilva.

La competiţie au fost reprezentate vârfurile unor crescătorii faimoase precum Herghelia de stat Kladrub şi crescătoria Tlumačov din Cehia, Herghelia de Stat Mezohegyes, gazdele evenimentului, Crescătoria Zarodowa w Kamieńcu Zabkowickim Sp. Din Polonia, şi Austria reprezentată de un cal produs de Herghelia Federală Piber.

„Performanţa este unică pentru sportului ecvestru românesc şi reprezintă validarea unui amplu şi complex proiect de perfecţionare genetică şi de punere în valoare a nucleului de rasă Lipiţană, derulat de Romsilva prin Direcţia de Cai de Rasă, la Herghelia Beclean - singurul loc din lume unde este crescut în mod sistematic Lipiţanul colorat ( cu roba neagră şi murgă)”, se mai arată în comunicatul Romsilva.

Pe aceeaşi temă:

Herghelia Beclean se reprofilează pe sărituri peste obstacole

Driverul Zoltan Imre va fi condus pe ultimul drum, miercuri, la Tămăşeu

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite