Oraşul izvoarelor minerale îşi ţine locuitorii fără apă. Prefectul acuză exploatatorii de balast

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: ipedia.ro
FOTO: ipedia.ro

O parte din locuitorii din Sângeorz-Băi se confruntă cu lipsa de apă, furnizorul Aquabis fiind nevoit să sisteze zilnic furnizarea chiar şi 12 ore. Potrivit prefectului Ioan Ţintean, de vină ar fi atât instalaţia care, se pare, n-a mai fost modernizată din anii `60, dar şi exploatările de balast.

Deşi este considerat oraşul izvoarelor minerale, o parte din locuitorii staţiunii Sângeorz-Băi sunt nevoiţi să se mulţumească cu apă cu...porţia.

„Datorită lipsei de apă în cele 9 puţuri forate ale staţiei de pompe Cormania suntem obligaţi să sistăm furnizarea apei pe anumite zone ale oraşului după următorul program: zilnic între  orele 22-07 pe străzile Someşului, Cartier peste Apă şi Cartier rogina, zilnic între orele 14-18 pe străzile Plopilor, Republicii, Garoafelor şi Cartierul Stejarului,” precizează reprezentanţii Aquabis.

Printre factorii care au dus la această situaţie cel puţin neplăcută pentru locuitorii oraşului-staţiune se numără seceta din ultimii trei ani, care a dus la coborârea pânzei freatice, vechimea în funcţiune a unor instalaţii, unele având mai mult de 50 de ani, dar şi exploatarea nesupravegheată a unor cantităţi de balast şi nisip din albia râului Someş, în aval şi amonte de locul staţiei de tratare şi puţurilor care asigură alimentarea cu apă.

Colac peste pupăză, deşi se ştiau de ceva vreme problemele cu care se confruntă oraşul Sângeorz-Băi, acesta nu a fost cuprins nici în prima etapă a masterplanului de apă şi canalizare, fiind nevoit să aştepte cea de-a doua etapă.

Prefectul Ioan Ţinean a luat la puricat Garda de Mediu BN pentru a vedea dacă cei care exploatează balast au fost controlaţi şi cum au fost emise autorizaţiile necesare. Furnizorul de apă Aquabis, împreună cu Primăria Sângeorz-Băi şi Sistemul de Gospodărire a Apelor vor face un prim pas în ameliorarea situaţiei, prin realizarea unui al treilea dig, care să asigure un nivel crescut al albiei, care să furnizeze, temporar, resursa necesară puţurilor.

De asemenea, prefectul intenţionează să aducă acest caz în atenţia Luciei Varga, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, prezent mâine în judeţ, în speranţa că Primăria Sângeorz-Băi va beneficia de fonduri de intervenţie.



Vă mai recomandăm:

Se stinge lumina în Sângeorz Băi. Primăria şi alte două instituţii pe cale să rămână fără curent

FOTO VIDEO Povestea Sângeorz Băi: „meşterii în farmece” îşi blestemau pământul pentru a nu-l mai dori nimeni, iar zânele îi răpeau pe ciobani

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite