O fostă campioană la tenis bate 600 de kilometri, pe jos, pentru a promova educaţia alternativă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În călătoria sa prin ţară, Raluca Ciulei se va opri la mai multe şcoli din mediul rural, unde va participa la activităţi alături de copii FOTO: Bianca Sara
În călătoria sa prin ţară, Raluca Ciulei se va opri la mai multe şcoli din mediul rural, unde va participa la activităţi alături de copii FOTO: Bianca Sara

La 38 de ani, Raluca Ciulei, o româncă din Făgăraş, are un CV impresionant: a fost campioană naţională la tenis de masă a studiat şi practicat sportul de performanţă în Germania, SUA şi Elveţia. Tot acolo s-a specializat în matematică şi informatică. Luni, fosta sportivă a pornit într-o călătorie de 600 de kilometri, în România, ţara sa natală, pentru a promova educaţia alternativă.

Raluca Ciulei are 38 de ani este din Făgăraş şi a petrecut ultimii 21 de ani departe de ţară, în Germania, SUA sau Elveţia. A fost purtată peste graniţă de sportul de performanţă, mai exact de tenis. 

A practicat tenis de performanţă în Germania, pe când avea doar 16 ani şi a continuat în SUA şi mai apoi Elveţia, unde a avut ocazia şi să îi antreneze pe alţii. Timp de doi ani, fosta sportivă s-a plimbat în jurul lumii tot prin intermediul tenisului. 

A fost campioană naţională în 1995-1996 şi s-a a fost pe locul 347 în clasamentul mondial WTA la dublu şi 817 la simplu. În perioada 2011 -2015 a antrenat la Juged şi Sport în Elveţia, iar în 2016 la C Swiss Tennis. Tot peste hotare s-a specializat în matematică şi informatică. A studiat la University of Pennsylvania şi la ETH Zurich.

raluca ciulei 2

În urmă cu doi ani a pus pe picioare asociaţia „Love for Life”. Aceasta desfăşoară diferite proiecte de educaţie alternativă şi activităţi extraşcolare în România. Primele proiecte le-a început chiar în Bistriţa-Năsăud, judeţ de unde luni, fosta sportivă a pornit în călătoria vieţii sale.

Pentru a se putea ocupa mai bine de proiectele sale, în care practic a investit tot ce a învăţat la universităţile de prestigiu unde a studiat, Raluca Ciulei s-a reîntors în România, unde a şi pus bazele unei şcoli de tenis, în Cluj-Napoca.

„Am fost plecată 21 de ani din ţară. Am trăit, lucrat şi studiat în Statele Unite, în Elveţia, în Germania. Am jucat tenis de performanţă în mai multe locuri din lume. De ce m-am întors? Pentru ceea ce fac acum. Pentru acest scop mai mare decât mine. Mi-am pus în cap să ajut cumva situaţia din România şi simt că nu mă voi opri până nu voi realiza acest lucru”, a mai spus fosta campioană a României. 

Atrage atenţia asupra educaţiei, printr-o călătorie epuizantă

Luni, la ora 08:00, Raluca Ciulei a pornit într-o călătorie de 600 de kilometri. Aceasta practic va parcurge distanţa de la Bistriţa la Bucureşti, pe jos. 

Se va opri pe la mai multe şcoli din mediul rural, unde va promova metodele alternative de educaţie şi activităţile extraşcolare, despre care spune că lipsesc cu desăvârşire din clasele de la ţară.

raluca ciulei 3

„Sunt foarte multe comunităţi, în zonele rurale, unde copiii nu au acces la niciun fel de activitate şi adulţii ar putea să se implice mai mult. De exemplu, un adult pasionat de lectură ar putea face un club de lectură în sat, unde să se întâlnească săptămânal. Cineva pasionat de sport ar putea să organizeze activităţi sportive cu copiii. Posibilităţile sunt multe”, spune Raluca Ciulei. 

Copiii vor învăţa să ocrotească mediul şi să colecteze deşeurile selectiv, să lase tabletele şi telefoanele mobile pentru jocuri şi interacţiunea faţă în faţă. Vor fi încurajaţi să citească şi să descopere diverse domenii prin intermediul jocurilor.

Vă mai recomandăm:

Liceul de la sat cu două medii de 10 la Bacalaureat. Cazul este unic în România

„Domnul Trandafir“ hi-tech: îi atrage pe elevi cu jocuri online educative

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite