„Minunile” din Munţii Rodnei care i-au atras, sute de ani, ca un magnet, pe cercetătorii din Austria şi SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Munţii Rodnei fascinează cercetătorii de secole FOTO: Claudiu Iuşan
Munţii Rodnei fascinează cercetătorii de secole FOTO: Claudiu Iuşan

Secole întregi, Munţii Rodnei au atras ca un magnet botanişti din întreaga Europa, chiar şi din SUA. Cercetători austrieci, unguri, polonezi sau francezi s-au lăsat pierduţi printre plantele din acest colţ de rai.

Potrivit Monografiei Parcului Naţional Munţii Rodnei, încă de la sfârşitul secolului al XVIII-lea bogăţia floristică din Parcul Naţional Munţii Rodnei a atras ca un magnet botanişti din ţară şi din străinătate. 

Primul botanist strain, care, cu ocazia unor expediţii ştiinţifice întreprinse în Galiţia şi Bucovina, în anii 1788-1795 a vizitat şi Muntele Pietrosu Mare din Munţii Rodnei a fost francezul Balthazar Hacquet, care a descoperit şi descris din regiune Aconitum moldavicum. 

În aceeaşi perioada, cărările din Munţii Rodnei erau batute şi de botanistul austriac A. Waldestein şi maghiarul P. Kitaibel, care, în urma acestor expediţii au fost descoperite specii rare. La începutul anilor 1800 erau deja inventariate 240 de secii de plante. Rarităţile floristice descrise de botanistul transilvanean G. Baumgarten, un  au atras ca un magnet şi alţi cercetători străini. 

Astfel, în Munţii Rodnei ajung botaniştii austrieci Th. Kotschy, F Schur, A. Hayek, precum şi cercetătorii maghiari Arpad von Degen şi Sandor Javorka. În căutarea de plante spectaculoase a vizitat Munţii Rodnei şi unul dintre cei mai renumiţi botanişti americani L. Wagner.

Din păcate unele plante descoperite de botanistul american L Wagner nu se mai regăsesc în Parcul Naţional Munţii Rodnei. Unul dintre recordurile numerologice de plante documentate îi aparţine, însă, botanistului local F. Porcius. În 1878, acesta are deja documentate peste 800 de specii montane. Nu puţine sunt plantele care au fost numite după botanistul, care a şi devenit membru al Academiei Române. 

10 ani mai târziu, botanistul polonez H. Zapalovicz deja enumera peste 1000 de specii identificate de el şi de alţii în Munţii Rodnei. 

„Sfântul Graal” al botanicii româneşti, redescoperit în 2014 în Munţii Rodnei

În 2014, o floare unică în România, a fost regăsită în Parcul Naţional Munţii Rodnei, la 100 de ani de când a fost văzută ultima data şi la jumătate de secol după ce a fost declarată în mod oficial dispărută. 

Este vorba despre Saussurea Porcii, decoperită de Florian Porcius şi numită tot după el. Acesta a descoperit-o în 1857. Saussurea este o plantă extrem de rară, fiind considerată de specialişti „Sfântul Graal” al plantelor din România. Asta pentru că unii au căutat-o ani buni şi nu au reuşit să o găsească, dezvoltându-se în jurul său un soi de legendă.

Vă mai recomandăm: 

Bazele botanicii româneşti, puse la Rodna de către Florian Porcius 

 

Una dintre cele mai spectaculoase poieni cu narcise din ţară, mutilată de cei care vor florile protejate la ei în grădină

BistriţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite