Ministrul Sănătăţii: „Spitalul Regional Cluj se va face de către Guvern, cu atragerea de fonduri europene“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Sănătăţii a precizat faptul că spitalul regional Cluj va fi realizat de către Guvern FOTO: George Călin
Ministrul Sănătăţii a precizat faptul că spitalul regional Cluj va fi realizat de către Guvern FOTO: George Călin

Potrivit ministrului Sănătăţii Sorina Pintea, Spitalul Regional Cluj va fi construit de către Guvern, cu fonduri europene, şi nu de către autorităţile judeţene. Pintea mai spune că suma oferită de Uniunea Europeană nu va fi suficientă, aceasta reprezentând mai puţin de o pătrime din costul acestora.

Prezentă luni, 26 noiembrie, la Bistriţa, Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a declarat că Spitalul Regional Cluj va fi realizat de către Guvern şi nu de către autorităţile judeţene.

„Să ştiţi că Spitalul Regional Cluj-Napoca se va face de către Guvernul României, cu atragerea de fonduri europene. Am înţeles că sunt nişte discuţii în spaţiul public, Consiliul Judeţean Cluj cred că ar trebui să se ocupe de Spitalul de Pediatrie, am nişte referinţe nu tocmai plăcute despre ceea ce se întâmplă acolo, din punct de vedere al structurii”, a declarat aceasta, într-o conferinţă de presă susţinută luni. 

Sorina Pintea a mai spus că a întâmpinat foarte mari dificultăţi în relaţia cu Consiliul Judeţean Cluj şi că în cele din urmă lucrurile s-au rezolvat, iar studiul de fezabilitate pentru spitalul regional de la Cluj este gata. 

„În decembrie vor fi depuse la Bruxelles cererile de finanţare pentru cele trei spitale regionale: Iaşi, Cluj şi Craiova, dar este nevoie şi de o cofinanţare din partea statului român. Europa a alocat pentru cele 3 spitale regionale 150 de milioane de euro. Un spital, împreună cu infrastructura care-l va deservi, costă în jur de 400 de milioane de euro. Cu siguranţă Guvernul trebuie să găsească surse, inclusiv din zona privată. Asta nu înseamnă că nu vom atrage fonduri europene. În ceea ce priveşte declaraţia comisarului european, că dacă este nevoie de o suplimentare ni se va acorda, daţi-mi voie să o contrazic. Pe data de 27 septembrie, o delegaţie a Ministerului Sănătăţii s-a dus la Bruxelles, tocmai pentru această chestiune şi s-a spus nu, pe această axă de finanţare nu mai avem sume suplimentare. Noi am făcut aceste demersuri”, a completat ministrul Sănătăţii. 

Potrivit Sorinei Pintea, cele trei spitale vor fi realizate fazat – până în 2020 vor fi realizate licitaţiile, iar în perioada 2020-2023 construcţia efectivă, asta deşi nu au fost încă identificate surse de finanţare pentru completarea fondurilor europene. 

Vă mai recomandăm:

Ministrul Sănătăţii susţine că au scăzut cu 50% cererile medicilor români de a munci în străinătate: „Cei plecaţi vor să se întoarcă“

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite