La 25 de ani, o româncă este manager în Dubai, într-o multinaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La 25 de ani, Patricia Vlad este manager în Dubai FOTO: Arhivă personală
La 25 de ani, Patricia Vlad este manager în Dubai FOTO: Arhivă personală

La vârsta la care cei mai mulţi dintre noi încă nu am terminat studiile, o româncă este deja manager într-o companie internaţională specializată în servicii de educaţie. Mai mult, până la vârsta de 24 de ani, aceasta a reuşit să viziteze, să lucreze şi să studieze în peste 30 de ţări, printre care China, Rwanda, Rusia, Singapore şi Dubai.

Patricia Vlad are 25 de ani şi, la o primă discuţie, nimic nu pare să o diferenţieze de ceilalţi tineri care au crescut pe Valea Bârgăului, din Bistriţa-Năsăud şi care şi-au căutat un rost în mediul urban. Diferenţa este că Patricia şi-a căutat un rost tocmai în Dubai şi în Singapore. 

Mai mult, ea a terminat liceul şi facultatea în Marea Britanie, iar la nici opt luni de la finalizarea studiilor, deja era numită manager în compania internaţională din Dubai, unde a început să muncească.

Dar să începem cu începutul. Patricia a ajuns în Marea Britanie prin clasa a XI-a. A studiat la Concord, unul dintre cele mai bune colegii internaţionale, care reunea elevi din întreaga lume. Facultatea a urmat-o tot în Marea Britanie, la prestigioasa Universitate Cambridge.

Acolo, Patricia a urmat ştiinţele educaţiei şi limbi stăine, specializări care i-au deschis o uşă importantă, care mai apoi i-a permis să ajungă, prin programul Erasmus, la Universitatea Santiago de Compostela, unde s-a specializat în economie şi în limbi străine. În ultimii ani, bistriţeanca a mai urmat specializări în teatru, matematică şi ştiinţele educaţiei. În prezent, Patricia urmează un program de masterat în matematică, la Universitatea Harvard. 

patricia vlad - bistrita 2

La absolvirea prestigioasei Universităţi Cambridge (Foto: Arhivă Personală) 

„Trebuia să-mi manageriez prietenii“

După finalizarea studiilor universitare, Patricia a avut de ales între a rămâne şi a preda matematica în Regatul Unit, să se întoarcă în România, de unde primise o ofertă sau să se mute tocmai în Dubai, unde o curta o companie specializată în servicii educaţionale.

Din dorinţa de a cunoaşte şi alte culturi şi de a se bucura de soare, Patricia a optat pentru un job în Dubai, pentru Carfax Education Group, o companie specializată în servicii de educaţie. Acolo a început prin a preda matematică, literatură şi limbi străine, ajungând ca, în nici opt luni, să fie promovată ca manager peste biroul din Dubai. La nici 24 de ani, Patricia coordona între 17 şi 25 de oameni, toţi fiind foşti colegi de-ai săi de muncă.

„Cea mai dificilă parte mi s-a părut tranziţia de la a fi angajat la a fi parte din management. Trebuia să îmi manageriez prietenii, iar prima chestie pe care a trebuit să o fac a fost să concediez pe cineva, chiar în prima săptămână. A fost oribil. Am fost nevoită să învăţ din nişte întâmplări neplăcute. Asta cu manageriatul nu cred că poate să te înveţe cineva. Cred că cel mai important este să te manageriezi şi să te organizezi pe tine, să înveţi să fii echilibrat, să poţi să transmiţi asta echipei tale. Eu mai am multe de învăţat“, precizează Patricia, care este deja de aproape doi ani pe o funcţie de conducere.

Ulterior, tânăra a fost trimisă în Singapore, pentru a pune pe picioare biroul companiei de acolo şi speră să mai rămână câţiva ani acolo, după care să se întoarcă în Europa, pentru a fi mai aproape de casă.

A predat în China, Rwanda şi Burundi 

Până la aproape 25 de ani, Patricia a ajuns în aproape 30 de ţări, în vizită, la studii sau cu munca. Printre cele mai exotice destinaţii unde a ajuns se numără: China, Rwanda, Azerbaidjan, Singapore, Burundi, Monaco, Rusia, Thailanda, Norvegia şi Portugalia.

Cum mama sa a fost profesoară câteva decenii bune şi provine dintr-o familie cu tradiţie, bunica sa fiind profesoară, la fel şi mătuşa şi bunicul, care a fost profesor universitar, parcursul Patriciei nu miră pe nimeni. Asta în ciuda faptului că mama sa, care momentan lucrează la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, pe proiecte de mediu, i-a cerut să nu se îndrepte spre educaţie.

Patricia însă nu s-a rezumat la a preda în România, ajungând să fie profesoară pentru copii din cele mai exotice locuri din lume. Asta s-a întâmplat încă de când era în facultate, Universitatea Cambridge permiţându-le studenţilor specializaţi în limbi străine să se bucure de astfel de schimburi de experienţă.

patricia vlad - bistrita 3

Patricia Vlad, alături de o clasă de elevi din China (Foto: Arhivă Personală)

„E ciudat că nu am predat deloc în România şi cred că mi-ar plăcea foarte mult. Cel mai interesant a fost în China. În general, în Asia, copiii au respectul acela pentru profesor, care s-a cam pierdut, ştiu că în România s-a pierdut mai mult“, spune bistriţeanca.

Africa, desprinsă dintr-un documentar

Patricia mărturiseşte că cel mai greu i-a fost în Africa. Bistriţeanca a fost şocată de lipsa de informaţie, de igiena precară, de sărăcia extremă şi de faptul că, mai ales în provincie, oamenii nu aveau absolut nicio grijă pentru natură. Cu toate acestea, spune că au impresionat-o copiii, care erau foarte entuziasmaţi, dar şi peisajele, desprinse parcă dintr-un documentar de pe Discovery.

„Înainte să ajung în Africa nu m-am gândit cum o să fie, dar a fost foarte dificil. Erau elicoptere care zburau pe deasupra noastră. Era o zonă de conflict între Rwanda şi Republica Democrată Congo, din cauza unor resurse. Pe stradă vedeai oameni cu mitraliere, m-a şocat treaba asta. În schimb, când am mers dinspre Rwanda spre Burundi, m-am simţit ca într-un documentar de la Discovery. Peisajele erau foarte frumoase, casele de lut, animalele pe lângă casă, femeile care duc copiii în faţă şi coşurile acelea pe cap. Mi s-a părut foarte fain“, mai spune Patricia. 

De ce devin tinerii un fel de roboţi

Goana după diplome pe la cele mai prestigioase universităţi din lume transformă tinerii în nişte roboţi, care fac tot posibilul să se pregătească pentru o piaţă a forţei de muncă exclusivistă şi cu pretenţii din ce în ce mai mari, consideră Patricia Vlad. Ce e trist este faptul că această supraspecializare este începută încă de la vârste fragede şi, deşi te ajută foarte mult profesional, nu te prea ajută ca individ. 

Vă mai recomandăm:

VIDEO Cum arată studenţia celui mai performant olimpic român: cercetare încă din primul semestru şi practică plătită generos la Facebook

Cum a ajuns o bistriţeancă din vârf de munte şefă de promoţie la Sorbona

Povestea drumeţiei electorale a studenţilor din Canada sau cum e să dormi în cort la -1 grad şi să străbaţi 80 de kilometri pe jos de dragul României

BistriţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite