Românul care se încăpăţânează să facă cercetare acasă. Dan Vodnar la Forbes Heroes 2017: „Părerea ta despre visul tău este cea mai importantă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorul Dan Vodnar, prorector la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, a vorbit despre muncă, pasiune, perserverenţă şi cercetare la a patra ediţie a Forbes Heroes 2017.

„Dacă tu, ca cercetător, îţi focusezi prea mult timp investind în lucruri care nu îţi aduc această recunoaştere, înseamnă că nu faci ce trebuie, că eşti deficitar. Până la urmă, rezultatul certifică ceea ce tu ai lucrat. Mie aşa mi se pare normal“, spunea, într-un interviu pentru „Adevărul“, din 2014, Dan Vodnar. 

Este cel mai tânăr prorector responsabil cu activitatea de cercetare a unei universităţi din România, are cinci brevete de invenţie care i-au adus zece medalii la saloanele internaţionale de inventică - inclusiv Medalia de Aur la Salonul Internaţional de Inventică, de la Geneva, de anul acesta. Tânărul cercetător a obţinut circa 30 de premii naţionale şi internaţionale, astfel este prezentat prorectorul clujean pe forbes.ro. Însă, în spatele acestor cifre se ascunde foarte mult pasiunee, entuziasm şi muncă.

Dan Vodnar a învăţat din liceu că pentru a avea succes trebuie să aibă încredere în propriile forţe şi că „atitudinea face diferenţa dintre noi şi ceilalţi“. De loc din Maramureş, cercetătorul a făcut liceul la Cluj unde a avut o carieră în modelling vreme de 5 ani, în paralel cu studiile. Pasiunea, perseverenţa şi munca i-au adus o bursă de studii în Germania. A învăţat că e bine să greşeşti şi doar astfel ajungi la rezultate. După doctorat, rezultatele i-au adus o a doua bursă în Germania unde a editat publicaţii internaţionale şi a continuat să-şi creeze cariera.

Este conducător de doctorat şi mărturiseşte că a adunat „pe cei mai pasionaţi studenţi, nu pe cei mai buni“.

„Poate şi dumneavoastră aţi căzut de şapte ori, poate aţi avut idei pe care nu le-aţi finalizat, dar nu trebuie să vă lăsaţi niciodată. Trebuie să lupţi pentru visul tău, să mergi de fiecare dată mai departe. Nu că nu are importanţă ce cred ceilalţi, dar părerea ta despre visul tău este cea mai impotantă. Perseverenţa bate inteligenţa. Pasiunea înseamnă succes. Valoarea oamenilor este mai mare decât prejudecata celorlalţi“, se mai arată pe forbes.ro.

Scurt CV

Dan Vodnar a început să facă muncă de cercetare la USAMV Cluj în 2007. Trei ani mai târziu şi-a luat doctoratul, în 2012 a primit diploma de excelenţă din partea USAMV şi distincţia „Asistentul anului universitar 2011-2012“. Povestea s-a repetat un an mai târziu. Vodnar a inventat un ambalaj special pentru alimente, antimicrobian, şi care ar putea duce la dispariţia E-urilor. În iunie 2014, cercetătorul clujean primea, la Viena, titlul de „Danubius Young Scientist Award“ (n.r. – „Premiul Danubius al tânărului cercetător“). În 2015, Foreign Policy l-a premiat pentru munca şi pasiunea sa trecându-l într-un Top 100 de oameni care schimbă România în bine.  

Mai puteţi citi:

Sticluţa vindecătoare cu suc din coji de fructe l-a adus pe cercetătorul Dan Vodnar în semifinala unui concurs organizat de Comisia Europeană

EXCLUSIV Sticluţa vindecătoare cu suc din coji de fructe. Un cercetător clujean a descoperit că resturile pe care le dăm la gunoi ar fi un miracol pentru intestin

Un român a inventat ambalajul alimentar care ne scapă de E-uri

Cluj-NapocaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite