Jurnaliştii de la Travel Channel despre Pasul Bârgăului: „Locul este aproape la fel de înspăimântător precum e descris şi în romanul Dracula”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai mare parte din acţiunea romanului Dracula se desfăşoară în Pasul Bîrgăului FOTO: Bianca Sara
Cea mai mare parte din acţiunea romanului Dracula se desfăşoară în Pasul Bîrgăului FOTO: Bianca Sara

Într-un articol dedicat „vânătorii” lui Dracula, jurnaliştii de la Travel Channel vorbesc şi despre Pasul Bîrgăului atent descris în romanul lui Bram Stoker. Potrivit acestora, Pasul Bîrgăului este aproape la fel de înspăimântător  în viaţa reală precum este descris în roman.


Jurnalistul îi îndeamnă pe turiştii fascinaţi de Contele Dracula să viziteze Sighişoara, Târgovişte sau Poenari, locuri care au avut legătură cu Vlad Ţepeş, personajul care l-a inspirat pe Bram Stoker.

Acesta nu ignoră nici Bistriţa-Năsăud, invitându-i pe turişti în Bistriţa, la Hotelul Coroana de Aur, acolo unde este cazat pentru o noapte personajul principal al romanului Dracula, Jonathan Harker, dar şi în Pasul Bîrgăului, acolo unde Bram Stoker şi-a canalizat mare parte din acţiune. 

„Turiştii pot să o ia în sus spre Pasul Bîrgăului, un loc care este aproape la fel de înspăimântător în viaţa reală precum este în roman. Vizitatorii pot să se plimbe cu căruţa trasă de cai. Caii poartă ciucuri de culoare roşie prin Pasul Bîrgăului, pentru a alunga spiritele rele de acolo,” povestesc jurnaliştii de la Travel Channel.

„Dincolo de cocoaşele colinelor înverzite ale ”Mittel-Landului” se profilau alte povârnişuri împădurite, în spatele cărora se înălţau trufaşi înşişi Carpaţii abrupţi. Se înălţau la dreapta şi la stânga noastră, străluminaţi de soarele de după-amiază, în tonuri splendide de azur şi purpură pe creste, de verde şi brun acolo unde iarba şi stâncile se amestecau; o nefirească privelişte de stânci colţuroase şi de vârfuri ascuţite se pierdeau în depărtare, unde se iveau colţi uriaşi înzăpeziţi”, descrie drumul prin Pasul Bîrgăului, în jurnalul său, personajul principal din romanul Dracula, Jonathan Harker.

Jurnaliştii de la Travel Channel îi mai îndeamnă pe curioşii care-l caută pe Dracula să viziteze micuţul sat numit Piatra Fântânele, acolo unde-i aşteaptă un hotel-castel construit după descrierea lui Bram Stoker.

„Turiştii se pot aventura pe scările întunecate care duc la subsolul castelului, acolo unde-i aşteaptă o criptă reală cu un cavou suspect,” mai spun cei de la Travel Channel.

Deşi până de curând Hotel Castel Dracula era singurul obiectiv din Bistriţa-Năsăud care profita de pe urma romanului Dracula, una dintre cele mai citite şi ecranizate cărţi din lume, de curând o asociaţie de promovare a turismului a amenajat un traseu cu o lungime de 90 de kilometri care urmează întocmai indicaţiile lui Bram Stoker.

Vă mai recomandăm:

VIDEO FOTO România, în ţinutul lui Dracula. Bistriţa-Năsăud, între scrisoarea cu litere din sânge, Pasul Tihuţa cel pitoresc şi drumuri împărăteşti

Un ceh îndrăgostit de România a scris continuarea romanului Dracula folosindu-se de istoria noastră
 

BistriţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite