Funcţionarul român ucis în Afganistan a terminat liceul în Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filaret Moţco, funcţionarul ONU, ucis vineri în revolta din  Mazar-i-Sharif (Afganistan) a fost elev al Liceului Industrial 1 din Bistriţa, pe care l-a absolvit în 1986. Profesorii şi dirigintele său sunt şocaţi de sfârşitul dramatic al lui Moţco.

Vestea morţii dramatice a lui Filaret Moţco, un fost absolvent cu care Liceul Industrial 1din Bistriţa se mândrea i-a şocat pe foştii dascăli. Profesorul Viorel Rus, care i-a fost diriginte timp de 4 ani a aflat de la ziarişti vestea: „Am urmărit aseară ştirile cu românul ucis în revolta aceea din Afganistan, dar nu m-am gândit nicio clipă că ar putea fi vorba de Filaret. Ştiam că este  funcţionar ONU, că a avut şi alte funcţii înalte, dar nu mi-a trecut prin minte că ar putea fi el românul ucis. Este foarte trist, nu-mi vine să cred ce s-a întâmplat", spune fostul diriginte.

Liceul lui Filaret în doliu după fostul absolvent

image

Moţco, la majorat (dreapta sus, al doilea)

Cu Filaret Moţcu profesorul  a mai vorbit la telefon, însă nu în ultimii doi ani: „mă mai suna uneori, însă nu vorbea despre munca lui.La întâlnirea de 20 de ani nu a participat, pentru că nu l-am putut anunţa atunci, era plecat şi a fost imposibil să aflăm adresa lui, era secretă", îşi aminteşte profesorul Viorel Rus. Potrivit acestuia Filaret a ajuns la studii în Bistriţa din Suceava, judeţul natal, datorită unui frate: „ era orfan de tată şi l-a ajutat fratele său stabilit atunci în Bistriţa. Era un copil extrem de inteligent, cu o memorie extraordinară şi o dorinţă de acumula cunoştiinţe din toate domeniile cum n-am mai întâlnit. A fost cel mai ambiţios elev din câţi am întâlnit în cariera mea de dascăl. Îmi amintesc că era pasionat de pictură, dar şi de filozofie, istorie sau geografie. Avea un interes deosebit pentru limba rusă şi făcea meditaţii cu profesoara de la clasă. Apoi, după liceu, am înţeles că a făcu ceva studii şi la Moscova. Din câte ştiu nu s-a căsătorit niciodată şi nici nu avea copii", povesteşte fostul său diriginte.

image

Viorel Rus, dirigintele funcţionarului ONU

Moţco avea cel mai mare rang în biroul ONU

Filaret Moţco, 43 de ani, era locţiitor al şefului biroului regional al UNAMA de la Mazar-i-Sharif şi era expertul politic cu rangul cel mai înalt din cadrul biroului. Înaintea mandatului din Mazar-i-Sharif, Filaret Moţco lucrase şi în cadrul biroului regional sudic al UNAMA din Kandahar. Potrivit Ministerului de Externe pe parcursul a peste 11 ani de carieră, Filaret Moţco a acumulat o experienţă impresionantă în serviciul organizaţiilor internaţionale. Activitatea sa în organizaţiile internaţionale a inclus misiuni de teren în Kîrgîzstan, Federaţia Rusă - nordul Caucazului (Cecenia) şi Tadjikistan, în cadrul OSCE, în Federaţia Rusă (Cecenia şi Inguşetia), în cadrul Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi la Centrului regional de combatere a criminalităţii transfrontaliere al Iniţiativei de Cooperare din Europa de Sud Est de la Bucureşti.

Născut la Câmpulung Moldovenesc, Filaret Moţco era specialist în ştiinţe politice, drept internaţional şi relaţii internaţionale, cu o pregătire solidă în domeniul alertelor timpurii, prevenirii şi managementului conflictelor, al reabilitării post-conflict şi al urgenţelor civile.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite