FOTO Mica Unire, marcată fără fast la Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Bianca Sara
FOTO: Bianca Sara

Vineri, începând cu ora 12:00, Mica Unire a fost marcată şi la Bistriţa. Au lipsit însă manifestările fastuoase, autorităţile judeţene preferând să marcheze unirea Moldovei cu Ţara Românească printr-un ceremonial militar-religios, defilarea gărzii de onoare şi un mini-program folcloric.

Manifestările s-au desfăşurat anul acesta în Piaţa Unirii din municipiu, unde este amplasat şi bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cel care a înfăptuit Mica Unire.

Acestea au început cu un ceremonial militar-religios, susţinut de un sobor de preoţi. Cu această ocazie, preoţii au oficiat şi o slujbă de pomenire a eroilor care s-au jertfit pentru ca unirea să se înfăptuiască.

 Mai marii judeţului au făcut apel la unire şi permisivitate, pentru a merge înainte spre o Românie modernă. Autorităţile judeţene nu au putut să ignore tragedia aviatică de la începutul săptămânii, pomenind victimele accidentului din Apuseni în discursurile lor.

Mai mult, manifestările de anul acesta au fost însoţite şi de un moment de reculegere pentru victimele accidentului.

Manifestările au fost încheiate de un mini spectacol folcloric cu cântece patriotice susţinut de tineri interpreţi şi de defilarea gărzii de onoare a Brigăzii 81 Mecanizate. Anul acesta s-a renunţat la celebra horă, prefectul Ioan Ţintean motivând această lipsă astfel:

„În semn de solidaritate cu victimele evenimentului nefericit produs de curând, solidaritate cu administraţia centrală şi cu celelalte judeţe, nu ne vom mai prinde în Hora Unirii, pentru că la această oră unii îşi îngroapă morţii, iar alţii sunt în suferinţă. De aceea vom păstra şi un minut de reculegere.”

De asemenea, anul acesta bistriţenii nu vor avea parte nici de un concert de muzică populară cu mari artişti cum se întâmpla anii trecuţi. 



Vă mai recomandăm:

FOTO VIDEO „Hai să dăm mână cu mână...“. Dar de ce? Un reportaj despre Unirea de care nu ne mai pasă

FOTO Alexăndrenii s-au înghesuit la sarmale de ziua Micii Uniri




 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite