FOTO Alina Ceuca, privighetoarea care cântă romanţe de trei ani la mormântul poetului Mihai Eminescu de ziua lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

De când avea 17 ani, Alina Ceuca, o tânără cântăreaţă de muzică populară din Salva, străbate 500 de kilometri până în Bucureşti pentru a cânta romanţe la căpătâiul poetului Mihai Eminescu chiar de ziua sa. Anul acesta din cauza examenelor nu a reuşit să ajungă, însă tânăra de 20 de ani speră ca anul următor să se reîntoarcă la mormântul poetului.

Alina Ceuca a fost invitată prima dată să cânte romanţe la mormântul poetului Mihai Eminescu în anul 2011, pe când avea doar 17 ani de către preotul Teofil Bradea, cel care se ocupă de omagierea poetului în fiecare an.

De tânăra din Salva a auzit prin intermediul Valeriei Peter Predescu, o cunoscută cântăreaţă de muzică populară de pe meleaguri bistriţene care i-a fost profesoară. A invitat-o pe adolescentă să-i încânte pe cei prezenţi cu vocea sa şi cu versurile lui Mihai Eminescu, dar şi să „reprezinte” zona din care se trage marea iubire a poetului, Veronica Micle.

În 2011, Alina a fost însoţită de mama sa Genuca Ceuca şi ea interpretă de muzică populară, fiind primele cântăreţe care l-au omagiat pe poet cântând romanţe pe versurile sale de ziua sa de naştere.

Tânăra care acum are 20 de ani şi mai multe vizite la mormântul poetului spune că a fost onorată atunci când a fost chemată prima dată să cânte, mai ales că mereu i-au plăcut poeziile lui Eminescu. La fel de mândră a fost şi familia tinerei, în special mama sa.

În costum popular a fost îmbrăcată şi Alina Ceuca de fiecare dată când a vizitat mormântul lui Mihai Eminescu. În straie tradiţionale  se îmbracă încă de la 10 ani, de când a început să cânte muzică populară.

Alina Ceuca 1

Alina Ceuca la mormântul poetului în anul 2013 (Foto: Adevărul)

Deşi Alina era nevoită să bată an de an 500 de kilometri până în Bucureşti şi 500 de kilometri înapoi până în satul natal, distanţa nu a împiedicat-o până acum pe tânără să marcheze naşterea lui Eminescu an de an. A fost împiedicată însă anul acesta de examenele pe care trebuie să le susţină la Bistriţa, tânăra fiind studentă în anul al III-lea la Facultatea de Geografie, din cadrul Universităţii Babeş Bolyai. Speră însă să reia vizitele la mormântul lui Eminescu anul viitor.

„Mulţi dintre cei prezenţi nu se aşteptau ca cineva să cânte, mai ales în 2011. Au fost emoţionaţi şi entuziasmaţi de romanţele cântate de mine şi mama, mai ales că nu mai cântase nimeni la mormântul poetului Mihai Eminescu,” precizează Alina Ceuca.



Vă mai recomandăm:

Alina Ceuca are folclorul de mică în sânge

VIDEO Fata care călătoreşte 1.000 de kilometri an de an ca să cânte romanţe la mormântul lui Eminescu

VIDEO Mihai Eminescu avea „o voce blândă de tenor“. Portretul poetului, la 164 de ani de la naştere


 

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite