Europarlamentarul Ioan-Mircea Paşcu: „Armata europeană nu este pe agendă, dar se finanţează cercetarea cu bani europeni în această zonă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezent vineri la Bistriţa, europarlamentarul Ioan-Mircea Paşcu a vorbit despre direcţia în care se îndreaptă Uniunea Europeană când vine vorba despre apărare. Acesta a făcut cunoscut faptul că „armata europeană” nu este pe agendă, însă se va continua finanţarea din fonduri europene a acestui domeniu.

Potrivit europarlamentarului Ioan-Mircea Paşcu, prezent vineri la Bistriţa, Uniunea Europeană se va implica tot mai mult în chestiuni de apărare şi securitate, punându-se accent în special pe monitorizarea graniţelor, în special din cauza instabilităţii acordului cu Turcia şi a noilor valuri de refugiaţi care se anunţă.

Întrebat dacă se „coace” o armată europeană, Ioan-Mircea Paşcu a ţinut să precizeze că acest lucru nu face parte din agendă:

„Această chestiune a fost expres scoasă de pe agendă. Câte costituţii credeţi că trebuie să fie modificate ca statele să spună: îmi încredinţez apărarea unei administrări europene? Toate, iar unele ţări nu sunt dispuse să-şi modifice constituţia. Atunci se finanţează deocamdată cercetarea pe chestiuni militare,cu bani europene. Există un proiect pilot, care probabil va fi menţinut şi în viitorul exerciţiu financiar. Acesta este un lucru bun pentru o ţară ca noi, care n-are la dispoziţie fondurile respective pentru cercetare. Pentru noi este un lucru bun pentru ca putem participa la un asemenea proiect”, a explicat Ioan-Mircea Paşcu.

Acesta a mai vorbit şi de situaţia înternaţională din zona noastră, despre care spune că nu este una stabilă, ci fluctuantă, acest lucru făcându-ne inevitabil atenţi. Europarlamentarul a mai spus, însă, că nu trebuie să ne panicăm.

În ceea ce priveşte refugiaţii, europarlamentarul a ţinut să precizeze că Germania a alocat fonduri foarte mari pentru integrarea lor şi că se fac eforturi constante şi considerabile pentru ca aceştia să înveţe limba şi să-şi găsească joburi. 

Vă mai recomandăm:

Fostul ministru al Apărării Ioan Mircea Paşcu: „NATO e ca o societate de asigurări. Faci nişte eforturi ca la nevoie să fii apărat”

Ioan Mircea Pascu, despre profesorii care au girat cărţile puşcăriaşilor: De ce să fie traşi la răspundere? Nu au făcut nimic ilegal

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite