Fostul ministru al Apărării Ioan Mircea Paşcu: „NATO e ca o societate de asigurări. Faci nişte eforturi ca la nevoie să fii apărat”
0Fostul ministru al Apărării Ioan Mircea Paşcu a afirmat că faptul că România este în NATO ajută cetăţenii să-şi ducă viaţa în linişte, „apăraţi de articolul 5”, în pofida situaţiei delicate de la graniţa cu Ucraina, iar Alianţa poate fi privită ca „o societate de asigurări”.
Paşcu a spus că aderarea în 29 martie 2004 a României la NATO a însemnat accesul la cea mai puternică garanţie de securitate existentă, că ţara noastră a făcut mai mult decât se aşteptau ceilalţi şi că NATO a apreciat foarte mult contribuţia României şi îi acordă o atenţie sporită, în condiţiile ultimelor evenimente prin care s-a creat un deficit de securitate prin ocupaţia militară a Rusiei în Crimeea.
"Ne ajută (faptul că suntem în NATO - n.r.) pentru că ne socotim în siguranţă şi vedeţi că în societate aceste lucruri nu produc neliniştea pe care ar fi produs-o dacă nu am fi fost membri NATO. Ne permite să ne ducem viaţa în continuare fiind siguri că suntem apăraţi de articolul 5, în acelaşi timp putem, beneficiind de această linişte, să vedem ce contribuţie putem să aducem la întărirea apărării NATO şi a UE, pe acest flanc", a afirmat Paşcu.
El a mai spus că NATO poate fi privită ca o societate de asigurări.
"Noi socotim când te gândeşti la NATO ca o organizaţie care îţi oferă o garanţie de securitate, te gândeşti ca la o societate de asigurări. Adică eu plătesc o asigurare ca, în cazul în care acea situaţie se întâmplă, banca sau societatea de asigurări să preia costurile. La fel şi aici, adică faci nişte eforturi într-o organizaţie ca NATO, adică participi la acţiuni, te achiţi de obligaţii, îţi faci datoria de membru plin, astfel încât, în cazul în care ai nevoie, organizaţia să vină în sprijinul tău", a afirmat Paşcu.
Fostul ministru al Apărării a mai arătat că participarea României la scutul antirachetă are o relevanţă strategică şi reprezintă o contribuţie directă la apărarea colectivă a Alianţei.
"Scutul reprezintă o formă concretă, în condiţiile tehnologiei actuale, de apărare colectivă. Aşa îl priveşte NATO, iar noi, participând la scut, avem o contribuţie directă la apărarea colectivă a Alianţei. Eu cred că lucrurile vor merge în continuare, simbolismul scutului este nu numai tehnic, dar este şi politic", a apreciat Ioan Mircea Paşcu.
Citeşte şi:
După un deceniu de la aderarea la NATO, România şi-a consolidat profilului strategic
România marchează astăzi zece ani de la depunerea, alături de alte şase state (Bulgaria, Estonia, Lituania, Letonia, Slovacia şi Slovenia), la 29 martie 2004, la Washington, a instrumentului de ratificare a Protocolulului de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord.
10 ani în NATO: Ion Iliescu a fost forţat să se îndrepte spre Occident
„Data de 29 martie nu ar trebui să treacă neobservată: azi se împlinesc 10 ani de când România este în mod oficial membru NATO”, scrie Adrian Niţă, profesor doctor Filosofie, pe blogul său de pe adevarul.ro.
Petre Roman: Pentru intrarea în NATO în 2004 trebuie să îi mulţumim lui George W. Bush
Primul premier român care a vizitat sediul NATO, Petre Roman, a povestit că România trebuie să îi mulţumească fostului preşedinte american George W. Bush pentru aderarea la Alianţă în 2004, pentru că decizia a fost în principal a acestuia.
Mircea Geoană: Apartenenţa la NATO, prima garanţie reală de securitate din istoria României
Mircea Geoană declară la zece ani de la aderarea la NATO, care a avut loc sub mandatul său de ministru de Externe, că apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică reprezintă prima garanţie reală de securitate pe care România o are în istoria sa.