Eroii bistriţeni din Afganistan şi-au primit onorurile pe ultimul drum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sicriul lui Marius a fost aşezat în casa părintească
Sicriul lui Marius a fost aşezat în casa părintească

Cristian Filip şi Marius Sfecheş au fost înmormânaţi astăzi la Bistriţa şi la Şintereag la  trei ore diferenţă unul de celălalt.  Părinţii celor doi sublocotenenţi au primit, tot astăzi, post-mortem, titlurile de cetăţeni de onoare în numele fiilor lor, dar şi ordinul „Steaua României",  în grad de cavaler, cea mai înaltă distincţie a statului român, potrivit ministrului Gabriel Oprea, prezent şi el la

Sute de oameni au venit astăzi, la Şintereag şi la Bistriţa, să-i conducă pe ultimul drum pe cei doi militari bistriţeni morţi în Afganistan, vinerea trecută, Cristian Filip şi Marius Sfecheş. Primul a plecat pe ultimul drum sublocotenentul Marius Sfecheş, Ceremonia funerară cu onoruri militare sa s-a ţinut în curtea casei părinteşti, pe o străduţă din comuna Şintereag începând de la ora 11,00. Militarii de la Batalionul 812 s-au ocupat de toate detaliile tristului eveniment de la pavoazarea gardului curţii şi a drumului spre străduţa de acces cu foi de camuflaj până la suportul psihologic asigurat familiei până la şi pe tot parcursul ceremoniei.

Zeci de oameni s-au adunat în curtea casei familiei Sfecheş, să-l conducă pe ultimul drum pe Marius Sfecheş

Trupul neînsufleţit al eroului din Şintereag a fost aşezat timp de două zile într-o cameră a casei. Acolo, familia, rudele, camarazii şi zecile de prieteni şi-au putut lua rămas bun de la eroul lor. Slujba religioasă a fost oficiată apoi de un sobor de preoţi în frunte cu episcopul vicar, Vasile Someşanul, iar la înmormântare a ţinut să fie prezentă toată suflarea satului. 

foto 1

La catafalcul sublocotenentului, primarul localităţii, Ioan Bob i-a decernat titlul de cetăţean de onoare postmortem al comunei iar Ministrul Apărării, Gabriel Oprea a anunţat decorarea acestuia cu ordinul Steaua României în grad de cavaler, cea mai înaltă distincţie a statului român. Alături de ministrul apărării la ceremoniile funerare au mai participat comandantul Diviziei IV Infanterie „Gemina", generalul Avram Cătănici, generalul maior Alexandru Rus, fost comandant al Brigăzii 81 Mecanizată Bistriţa, precum şi zeci de ofiţeri şi subofiţeri, care i-au dat onorul eroului defunct.

Sicriul lui Marius Sfecheş a fost dus la cimitirul din comuna Şintereag

Înmormântat cu salve de artilerie

Pe ultimul său drum, către cimitirul  ortodox din localitate, Marius Sfecheş a fost condus de toată suflarea micii localităţi în acordurile fanfarei militare. Înainte de coborârea în mormânt drapelul care înfăşura până atunci sicriul a fost înmânat mamei eroului care l-a primit şi l-a strâns la piept. Fratele eroului, Daniel Sfecheş, militar aflat la a treia misiune în Afganistan şi  care i-a însoţit trupul în durerosul drum către casă i-a luat în braţe plângând toate decoraţiile, înainte de coborârea sicriului în groapă în salve de tun.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite