Din Teaca, la cele mai importante festivaluri de jazz din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: jazz.ro
FOTO: jazz.ro

Lucian Ban este un român de 44 de ani din Teaca, care a ajuns unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni români de jazz de pe scena internaţională contemporană. Acesta a ajuns să semneze şi cu ECM Records, una dintre cele mai renumite case de discuri din lume.


Muzicianul a crescut până la vârsta de 7 ani în Teaca, amintindu-şi acum, după 15 ani de când trăieşte în New York, despre toate obiceiurile la care a participat fără excepţie în copilărie.


"Păstrez o imagine paradisiacă, aproape cioranică. Am participat, atunci, la toate obiceiurile populare care încă mai existau: mersul cu Pluguşorul, cu colindul. Mergeam şi la cimitir, care era pe un deal şi de acolo ne dădeam cu sania. În sensul ăsta fac şi analogia cu Cioran – Coasta Boacii. Un loc paradisiac, rupt de marile artere de circulaţie, între Reghin şi Bistriţa," precizează Lucian Ban, într-un interviu acordat Adevărul.


Acesta a făcut cunoştinţă cu muzica în Cluj-Napoca, de unde a ajuns în Bucureşti şi, mai apoi, în 1999 a pus piciorul în New York, ajutat de o bursă la New School University. Lucian a ajuns unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni români de jazz de pe scena internaţională, fiind nominalizat de două ori pentru „Cel mai bun muzician european de jazz” . Acesta a semnat şi un contract cu ECM Records, una dintre cele mai renumite case de discuri din lume. Întreg interviul îl puteţi citi aici.

 

BistriţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite