De ce îşi citesc oamenii horoscopul sau merg la vrăjitoare - explicaţia psihologului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Psihologii spun că urmărim horoscopul pentru confirmări FOTO: Adevărul/Arhivă
Psihologii spun că urmărim horoscopul pentru confirmări FOTO: Adevărul/Arhivă

Nu puţini sunt cei care urmăresc zi de zi horoscopul sau care vizitează ocazional aşa-zise vrăjitoare. Psihologii spun că aceste „căutări” vin din dorinţa de a satisfice anumite nevoi. Astfel, specialiştii spun că mergem la vrăjitoare să ne arate că va fi bine şi urmărim horoscopul pentru aceleaşi confirmări.

Unii oameni pur şi simplu nu pot să îşi înceapă ziua fără să urmărească horoscopul. În momentele de disperare, alţii apelează la vrăjitoare, pentru a-şi „vedea” viitorul sau pentru a-l schimba.  

De unde vin aceste porniri? Ei, bine, psihologii spun că acest comportament este dat de dorinţa de a ne satisfice anumite nevoi.

„Căutăm sprijin la părinţi, la preoţi, la guvern, la astrolog, la „vrăjitoare”. Căutăm mereu o direcţie, o îndrumare, o confirmare. Am fost educaţi, din păcate, cu frică. Frica a născut îndoieli, iar acestea au contribuit la o stimă de sine scăzută. Neîncrederea în forţele proprii naşte nevoia de confirmare din afară, în momentele de nesiguranţă, de durere, de teamă, căutăm disperaţi răspunsuri, apelând la orice metodă care ne confirmă că tot ce s-a întâmplat, că atitudinile noastre sunt „dirijate” de altceva şi de altcineva. Sentimentul de vină este mai mic şi mai lesne de suportat”, explică psihologul Daniela Dragne-Macarie. 

Pe scurt, nevoile de bază ale omului cer să fie satisfăcute: nevoia de siguranţă şi securitate, nevoi sociale, nevoia de recunoaştere, valorizare, de acceptare, de stimă şi statut social. Informaţiile primite de la persoanele care ne „arată” viitorul satisfac aceste nevoi, alimentându-ne orgoliul. 

Aceste comportamente sunt periculoase 

„Mergem la vrăjitoare când avem nevoie de încurajări, să ne explice, să ne arate că va fi bine. Evident că fiecare „bine” are un preţ pe care eşti nevoit să îl plăteşti. Ce mai contează, atâta timp cât vrăjitoarele ne asigură că totul va fi bine? Urmărim horoscopul zilnic însetaţi de confirmări, îndrumări, speranţe”, mai spune specialistul. 

Problema este că aceste practici sunt şi periculoase. Pericolul ce se poate ivi este influenţa extrem de puternică a cuvintelor prezentată în descrierea făcută de persoanele care „prezic viitorul”. 

„Nu neg importanţa astrologiei, din contră. Cred în modelul holistic ca viziune asupra fiinţei umane, însă, de la această formă, ca ştiinţă, până la a ne ghida pas cu pas după îndrumările zilnice este un pas uriaş. Şi mai apare un pericol, cel al aşteptărilor şi al marilor dezamăgiri. Dezamăgirile duc la tristeţe şi scăderea stimei de sine”, completează Daniela Dragne-Macarie. 

Vă mai recomandăm:

De ce este natura cel mai eficient psihoterapeut: „Existenţa plantelor în mediile închise este extrem de benefică“

Lumea poate fi copleşitoare pentru copii în lipsa regulilor, spun psihologii. Cum îi ajută pe cei mici impunerea limitelor

BistriţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite