Curiozităţi din viaţa nobililor de altădată: erau singurii care se spălau pe dinţi şi dormeau după-masă
0Viaţa nobililor de acum câteva secole e diferită de cea a românilor de rând. Aceştia erau singurii care se spălau pe dinţi, aveau ziduri înalte pentru a-şi ascunde tinerele de măritat şi se delectau cu scoici şi raci din râuri.
Istoricii, dar şi călătorii străini care ajungeau în ţările româneşti nu au rămas indiferenţi la opulenţa şi viaţa spectaculoasă a nobililor. De exemplu, un călător Italian observa că nobilii erau singurii care îşi permiteau să îşi cureţe dinţii după fiecare masă şi care terminau festinele cu un pui de somn.
Adevărul.ro vă prezintă 8 curiozităţi din lumea spectaculoasă a nobililor de altădată, adunate de la istorici şi din notele de călătorie ale străinilor:
- Nobilii mâncau separat de soţiile lor. Acest obicei s-a păstrat până în anii 1800.
- Fetele se căsătoreau încă de la 13-14 ani, însă până la căsătorie acestea erau ţinute „captive” în propria casă şi grădină, fiind ascunse de ochii curioşilor cu ajutorul zidurilor înalte.
- După cum notează străinii care au vizitat ţinuturile româneşti acum câteva secole, mesele boiereşti erau stropite din belşug cu băuturi alcoolice, iar numărul preparatelor era absolut ridicol.
- În prima parte a anilor 1800, singurii care îşi curăţau dinţii regulat erau nobilii. Aceştia îşi curăţau dinţii de trei ori pe zi, după masă, cu o coajă de pâine arsă şi mărunţită. Cu „pulberea” rezultată îşi frecau dinţii.
- După masă, boierii trăgeau un pui de somn. Del Chiaro, unul dintre străinii care au vizitat ţările româneşti, în anul 1819, crede că somnul exagerat se datorează vinurilor servite din belşug la fiecare masă.
- În Bistriţa-Năsăud se consuma tocăniţă de scoici şi raci prinşi direct din râul Someş. De asemenea, slugile aveau drept sarcină să cutreiere pădurile şi să adune fructe de pădure şi ciuperci pentru mesele nobililor.
- Boierii erau leneşi, dar iubeau jocurile. Printre cele preferate se numără domino, tarok sau alager. Aceştia erau însă generoşi cu oaspeţii şi se numărau printre puţinii care cunoşteau mai mult de o limbă străină.
-Căsătoria în familiile nobililor era ca o negociere. Părinţii erau cei care îi căutau tinerei perechea. Cei doi nu se cunoşteau până la nuntă. Tinerii îşi vedeau mireasa înainte de schimbarea inelelor, ceremonie ce avea loc înaintea nunţii.