Curiozităţi din lumea celţilor: de la femeile-războinice până la fascinanţii druizi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Celţii obişnuiau să facă arme pe care le „vindeau” pe alte produse FOTO: Bianca Sara
Celţii obişnuiau să facă arme pe care le „vindeau” pe alte produse FOTO: Bianca Sara

Celţii reprezintă una dintre cele mai fascinante civilizaţii antice. Vitejia şi puterea aproape supraomenească pe care o consemnează mulţi dintre cronicari au inspirat chiar şi marii regizori ai lumii. Dar cât adevăr există în tot ce se spune despre celţi?

Una din cele mai fascinante civilizaţii antice este cu siguranţă cea a celţilor. Deşi nu se cunosc foarte multe despre aceştia, legende şi poveşti suprarealiste însoţesc această civilizaţie, inspirând chiar regizorii de filme. Cât este adevăr şi cât este fabulaţie din ce se ştie despre celţi?

Cu ajutorul volumului „Celţii – o civilizaţie Originală”, semnat de istoricul Herve Le Floch, am întocmit o listă cu curiozităţi din lumea celţilor:

- Celţii erau avansaţi într-ale ştiinţelor economice şi exacte. Se pare că foloseau calendare foarte bine pune la punct.

- Dacă o zi era considerată „nefastă”, celţii puteau chiar să modifice calendarul astfel încât o sărbătoare să nu nimerească într-o astfel de zi.

- Pădurea – „biserica” celţilor – pădurea era atât de intim inserată în cultura celţilor. Distrugerea unui sanctuar forestier al celţilor era la fel de important precum masacrarea trupelor lor pe câmpurile de luptă. 

- Celţii preferau proprietatea colectivă: fiecare trib poseda bunuri care erau la dispoziţia tuturor. Aceasta formă de organizare a rezistat până în secolul al XIV-lea.

- Celţii nu luau nicio decizie importantă fără a-şi consulta vizionarii. 

- Educaţia băieţilor celţi presupunea învăţarea unor sporturi, iar a fetelor - noţiuni de croitorie. Copiii erau daţi unui „părinte spiritual”, care avea sarcina de a-I învăţa. Băieţii rămâneau la acest părinte spiritual până la vârsta de 16 ani, iar fetele până la 14 ani. După această perioadă, fetele şi băieţii se întorceau în familiile de origine, însă nu uitau niciodată de părintele spiritual, pe care aveau datoria de a-l ajuta la nevoie. 

- Celţii ştiau să calculeze foarte bine distanţe şi suprafeţe. Se pare că erau mult mai pricepuţi ca alte civilizaţii considerate mai avansate. 

- Exilul pentru celţi era considerată o pedeapsă extrem de gravă, semănând cu o „amputaţie psihică”. 


- Celţii puneau mare preţ pe preoţi, ghicitori, astronomi, druizi şi judecători. 

- La declanşarea semnalului de luptă, celţii se mobilizau fără ezitare la locul de adunare. Ultimul sosit era sacrificat în onoarea zeilor. 

- În civilizaţia celtică, femeile aveau permisiunea să participe la război. Acestea sunt descrise de cronicarii vremii ca fiind îmbrăcate în negru, „ca vrăjitoarele”, cu părul în dezordine, agitând torţele.

- Dezertarea era considerată de celţi cel mai mare păcat. Dezertorilor li se tăiau mâinile, erau îngropaţi până la brâu şi folosiţi ca ţintă pentru săgeţi. 

- Printre cei mai respectaţi membri ai societăţii celtice erau druizii, preoţi care oficiau ceremoniile de cult şi sacrificiile. Cuvântul „druid” înseamnă foarte învăţat. Aceştia aveau elevi cărora le transmiteau cele cunoscute de ei departe de civilizaţie. Druizii sunt consideraţi responsabili de „unitatea” de care dădeau dovadă celţii. 

- Unele sărbători celtice implicau curse de cai şi de femei. 

   

Vă mai recomandăm:

Top 10 curiozităţi din lumea dacilor. Cum ar fi arătat femeile dacilor şi de ce este îndoielnic că s-ar fi tatuat pe faţă

Animale care fascinau lumea antică. Cum au ajuns calul, şarpele şi câinele simbolurile civilizaţiilor demult apuse

Cum se realizau construcţiile acum 2.000 de ani. Adevărul din spatele zicalei „Toate drumurile duc la Roma“

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite