Curiozităţi despre doamnele şi domniţele domnitorilor români: unele şi-au părăsit soţii pentru conducători, altele s-au sinucis pentru ei

0
0

Se spune că în spatele oricărui bărbat puternic este o femeie poate şi mai puternică. Această zicală se aplică şi în cazul doamnelor şi domniţelor care au avut relaţii de dragoste cu domnii români.

Pe cât de fascinantă este viaţa domnitorilor români, pe atât sunt de interesante doamnele şi domniţele care le-au fost alături şi le-au dăruit copii. Ne convinge de acest lucru Cornel Bîrsan, cu al său volum proaspăt lansat, „Doamne şi Domniţe, Jupâniţe şi Amante ale Domnitorilor Români”. 

Astfel, din volumul respectiv aflăm că Vlad Ţepeş nu a luat-o de soţie pe femeia pe care a iubit-o cu adevărat şi de care s-a îndrăgostit la prima vedere. Este vorba despre Katharina Siegel, o braşoveancă blondă cu ochi mari albaştri şi cozile aurii, foarte lungi şi bogate. 

Când a cunoscut-o aceasta avea 17 ani, iar el 24. Deşi i-a dăruit 5 copii, cei doi nu s-au căsătorit niciodată, Vlad Ţepeş fiind nevoit să ia de soţii alte femei, pentru alianţe politice. Domnitorul îşi răsfăţa amanta cu mătăsuri şi dantele aduse din Veneţia şi Flandra. 

Acesta i-a făcut curte insistentă adolescentei, rănind chiar un preot pentru ea. Asta după ce a încercat să îi fure Katharinei un sărut, iar aceasta s-a împotrivit. Un preot a observa întreaga scenă şi a vrut s-o salveze pe tânără, fără să-şi dea seama că-l avea în faţă pe domnitor. Vlad Ţepeş s-a apărat cu sabia şi l-a rănit pe preot. 

Nevestele negustorilor saşi din Braşov, care au fost omorâţi de Vlad Ţepeş, s-au răzbunat pe amanta domnitorului, Katharina, care aştepta în acel moment al doilea copil. Acestea au bătut-o şi au legat-o de stâlpul infamiei din Piaţa Sfatului. De asemenea, i-au tăiat cozile blonde. 

Rigala a divorţat de Alexandru cel Bun din raţiuni religioase

Alexandru cel Bun a divorţat de a doua sa soţie, după doar doi ani de căsătorie. Cea care a cerut divorţul a fost, se pare, Rigala, care avea peste 40 de ani când s-a căsătorit cu Alexandru cel Bun şi care se afla la al doilea soţ. 

Aceasta ar fi spus că a divorţat de Alexandru cel Bun, pentru că acesta nu voia nici în ruptul capului să devină catolic. În urma divorţului, aceasta a primit o rentă lunară şi dreptul de proprietate asupra a două localităţi. 

Elisabeta, soţia lui Iancu de Hunedoara, l-ar fi împiedicat pe acesta să aibă copii ilegitimi, însoţindu-şi soţul inclusiv în campanii. Aceasta i-a şi fost alături până la moarte, iar după nu s-a mai căsătorit. 

Mihai Viteazu în schimb, i-a luat nevasta unui boier. Stanca a divorţat de boier pentru a se căsători cu Mihai Viteazu. Femeia i-a şi fost alături lui Mihai Viteazu din prima clipă de când s-au cunoscut şi până la moartea acestuia. Asta nu înseamnă că Mihai Viteazu nu s-a uitat şi în alte părţi. Domnitorul ar fi avut-o drept amantă pe Maria Cristierna de Habsburg. Aceasa era căsătorită cu Sigismund Bathory, despre care se spunea că era homosexual. 

Repulsia acestuia faţă de Maria era atât de profundă, încât adesea îl apucau durerile de stomac pe Sigismund Bathory. 

Vă mai recomandăm:

Abilităţile de cuceritor ale lui Carol I. Cum reuşea monarhul să-şi vrăjească interlocutorii prin atenţia acordată

Cum a ajuns un rege al Ungariei să-i împace pe românii şi saşii care se certau pentru o pădure

Mai multe - Bistriţa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite