Cum au ajuns câţiva muzicieni amatori în paginile unei renumite publicaţii dedicate rock-ului, alături de Nightwish, Scorpions şi Guns N` Roses

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup format din 5 muzicieni, dintre care patru amatori, a reuşit performanţa greu de egalat de a ajunge în paginile unei reviste dedicate rock-ului, publicaţie britanică în care au au mai apărut Nightwish, Scorpions şi Guns N` Roses.

GiS, un proiect muzical instrumental de rock ce a luat naştere în Bistriţa şi care reuneşte 5 muzicieni cu vârste cuprinse între 22 şi 48 de ani, a reuşit să atragă atenţia unei celebre reviste britanice dedicate rock-ului.

Revista britanică Fireworks, vândută în UK, SUA şi Canada, a publicat în ediţia printată şi virtuală din luna august un material despre grupul din Bistriţa, probabil singurul articol care vizează un artist sau o trupă românească.

Unul dintre redactorii revistei, care deja are 15 ani de existenţă, a auzit absolut întâmplător câteva dintre piesele grupului şi le-a propus fără să stea pe gânduri un material de promovare în publicaţie.

Asta se întâmpla în anul 2014, imediat după lansarea primului album al grupului bistriţean. Deşi documentarea s-a făcut în 2014, abia anul acesta în august a fost publicat materialul. Cititorii revistei vor avea ocazia şi să asculte una dintre piesele grupului, revista oferind şi un CD cu piesele celor despre care se vorbeşte în numărul respectiv al publicaţiei.

Apariţia în revistă a venit ca un şoc pentru toţi membrii grupului, mai ales pentru fondatorul şi compozitorul pieselor Sorin Ghiurca, cel care a şi fost contactat pentru documentarea materialului.
„Nu mă aşteptam, a fost o surpriză, un şoc. Vă spun sincer că nici nu auzisem de această revistă până atunci”, spune Sorin Ghiurca. Muzicianul spune că proiectul momentan nu are nici măcar un impresar sau o casă de discuri.

image

Redactorii revistei s-au arătat impresionaţi de muzica născută în tărâmul lui Dracula, pe care o descriu ca fiind bine structurată şi classy.

„GiS este un grup de instrumentalişti din România care a scos un album foarte bun numit „Electric Blue”, care merită ascultat. Este un album grandios, la limita dintre melodic rock şi blues rock. Este genul acela de album pe care cu cât îl asculţi mai mult cu atât te prinde mai tare. Este un album bun în care „să te pierzi”, muzica este bine structurată şi „classy”, spun despre proiectul născut în Bistriţa cei de la Fireworks.

Nightwish, Guns N` Roses şi Scorpions, în revista care-i promovează pe bistriţeni

Revista care apare o dată la două luni a promovat de-a lungul anilor nume importante de pe scena rockului. Printre numele celebre care au acordat interviuri pentru Fireworks se numără Guns N` Roses, Nightwish, Kiss sau Ozzy Osbourne.

Publicaţia abordează toate tipurile de rock şi adesea promovează şi trupe şi artişti aflaţi la început de drum, mai ales dacă materialele lor îi conving pe redactorii revistei.

De la stins incendii la…muzică

Promotorul şi fondatorul acestui proiect musical este Sorin Ghiurca, muzicianul amator fiind şi cel care a dat numele acestuia. Denumirea grupului vine chiar de la numele muzicianului.

Primul contact cu muzica l-a avut pe la 11 ani, începând cu vioara. Mai apoi a descoperit chitara şi i-a rămas fidel până în ziua de azi. Bistriţeanul a fost autodidact, neavând niciun muzician în familie şi nici studii de specialitate.

Dacă la început cânta şi compunea mai mult pentru el, din anul 2007, Sorin Ghiurca a început să colaboreze cu mai multe trupe locale. Proiectul care i-a cucerit pe redactorii britanici funcţionează în formula actuală din anul 2011.

Din acest proiect fac parte cinci muzicieni, dintre care doar unul are studii de specialitate. Radu Tofan de la clape este singurul care are studii de specialitate şi trăieşte din muzică, predând la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” din Bistriţa.

Chitaristul Florin Timar are 48 de ani şi are propria afacere, Florin Pavelean de la chitară bas lucrează în mediul privat la o firmă de transport, Sorin Ghiurca de 45 de ani lucrează de mai bine de 20 de ani la ISU Bistriţa, iar fiul său Raul, şi el parte din acest proiect, are 22 de ani şi se pregăteşte să devină medic.

image

Sorin Ghiurca, alături de fiul său Raul, care este şi el parte din acest proiect (Foto: Arhivă Personală)

Practic în familia Ghiurca răsună muzica toată ziua, Sorin recunoscând că atunci când îi vine vreo idee îşi lasă soţia în mijlocul conversaţiei şi fuge în studioul amenajat acasă pentru a înregistra. Ce se întâmplă când inspiraţia vine pe stradă? Ei bine, Sorin fluieră linia melodică şi o înregistrează cu telefonul.

Cât despre cariera sa de pompier, Sorin Ghiurca spune că nu o amestecă niciodată cu muzica, separând destul de clar cele două domenii.

Vă mai recomandăm:

FOTO VIDEO Cum a cucerit un poliţist sute de femei cu un singur cântec. Povestea ofiţerului care l-a îmblânzit pe Cheloo, la X Factor

DJ-ul bistriţean care a ajuns să colaboreze cu legendarii Hip Hop-ului american





 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite