Cum a reconstituit un IT-ist povestea unui avion prăbuşit în Bistriţa-Năsăud în anul 1937. Uimitoarea cauză a accidentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Georgiu îşi dedică tot timpul liber pasiunii sale
Daniel Georgiu îşi dedică tot timpul liber pasiunii sale

Daniel Georgiu are 37 de ani şi de mai bine de 4 ani îşi petrece timpul liber căutând poveşti cu detectorul de metale. De la o astfel de poveste „din folclorul” aviatorilor a pornit Georgiu pentru a identifica locul unde s-a prăbuşit un avion de pasageri care tranzita România, în 1937.

În urmă cu mai bine de 4 ani, constatând că renunţarea la fumat i-a adus câteva kilograme în plus, Georgiu Daniel, un IT-ist de 37 de ani din Bistriţa s-a apucat să caute hobby-uri care să-l motiveze să facă mişcare, dar care să-i ofere şi o satisfacţie.

Fascinat fiind de ideea de „căutător de meteoriţi” şi mânat de pasiunea pentru istorie, bistriţeanul şi-a achiziţionat un detector de metale, cu care a început să cutreire pădurile şi dealurile din preajma municipiului şi nu numai.

Cu fiecare obiect găsit, entuziasmul era mai mare şi-l motiva pe bistriţean să meargă mai departe cu pasiunea sa. Printre obiectele pe care le-a găsit au fost câteva cartuşe de 5 milimetri cu însemnul Lutwaffe lângă Orheiul Bistriţei, existând informaţii că în zonă a funcţionat pentru o scurtă perioadă un aerodrom nemţesc în perioada celui de-al doilea Război Mondial. 

„Am cumpărat detectorul de metale pentru că am avut nevoie de mai multă mişcare, având şi un job care mă ţine mult la birou. Când am început deja să găsesc obiecte, mi s-a aprins beculeţul şi am început să le studiez şi să le caut povestea,” explică Daniel.

Daniel este atras în special de partea de aviaţie şi război, motiv pentru care se concentrează pe zonele despre care există indicii că ar avea legătură cu aceste lumi.

„M-am axat mai mult pe aviaţie, pentru că eu caut poveşti şi nu comori. Mi-a plăcut aviaţia de când mă ştiu şi m-am îndreptat ca detectorist tot spre zona asta de aviaţie şi război”, ne explică IT-istul, care mărturiseşte că se vede făcând asta şi când va avea 80 de ani.

Avionul prăbuşit la Herina, povestea care-l bântuia

Când a aflat o poveste „din folclor” potrivit căreia în jurul anilor 1930 un avion cu pasageri s-ar fi prăbuşit la Herina, cu greu a putut să renunţe la gândul că trebuie să verifice această bucăţică de istorie şi să o confirme.

Prima confirmare a venit în primăvara anului trecut de la un detectorist din Reghin, care găsise o bucată din aparatura de bord, o contragreutate de la giroscop. Au urmat mii de bucăţi de aluminiu găsite în zonă, care l-au ajutat pe Daniel Georgiu să identifice cu exactitate locul prăbuşirii. Nu mai puţin de doi ani s-a documentat IT-istul pentru a afla toate piesele acestei poveşti inedite. 

„E păcat să se uite povestea, mai ales că este vorba despre o adevărată tragedie. Nimeni nu a supravieţuit”, completează Daniel.

În 6 august 1937, lângă Herina, se prăbuşea în flăcări un avion de fabricaţie americană (Douglas DC-2-152, aparţinând companiei Aeroflot). Acesta avea la bord 6 persoane – trei membri ai echipajului (doi piloţi şi un mecanic) şi trei pasageri. 

image


Cam aşa arăta avionul care s-a prăbuşit (Foto: blog.klm.com)

Avionul decolase de la Moscova şi se îndrepta spre Praga, iar în Herina, aproape de Bistriţa, acesta s-a prăbuşit, după cum a aflat Daniel Georgiu din baza de date internaţională ANS Aircraft Accident, din cauza unui fumător înrăit. 

„Prăbuşit după ce un pasager şi-a aprins o ţigară în toaleta avionului în care s-au acumulat gaze şi fum. Niciun supravieţuitor. Avionul zbura spre Moscova. Nu se cunoaşte vreo oprire intermediară a acestuia”, se arată în baza de date.

Tragedia aviatică a fost descrisă, o săptămână mai târziu, într-un ziar al vremii, care notează:

„Un avion bolşevic, de călători, care făcea drumul între Moscova şi Praga, având în el şase persoane, s-a aprins în aier, deasupra unei păduri, din apropierea Bistriţei şi s-a prăbuşit. Din cele 6 persoane cari se aflau în el, cinci s-au prefăcut scrum şi cenuşe, iar a şasea, văzând primejdia, a sărit în aier de groaza flăcărilor. Trupul acestei persoane a fost găsit sdrobit în întregime. Avionul a fost şi el mistuit de flăcări. Auzindu-se despre nenorocirea aceasta, autorităţile au mers la faţa locului, spre a cerceta cazul”, nota Unirea Poporului.

image

De mai bine de 2 ani caută Daniel Georgiu date despre acest incident

Potrivit lui Daniel Georgiu nu se cunoaşte identitatea pasagerilor şi nici a piloţilor, însă se bănuieşte că ar fi persoane înstărite, asta pentru că un zbor cu avionul era foarte scump în acele vremuri:

„Sigur era vorba despre cineva cu o stare materială foarte bună. Avionul în sine era foarte scump, fiind fabricat cu doar câţiva ani în urmă de americani. La fel şi combustibilul era foarte scump. Nu oricine îşi permitea să zboare în acea perioadă. Cert este că cei din avion erau de naţionalitate rusă”, completează IT-istul.  

De asemenea, acesta mai spune că impactul cu solul a fost foarte puternic, bucăţi mici din avion împrăştiindu-se pe o rază de 200-300 de metri. 

Vă mai recomandăm:

FOTO Daniel Georgiu, IT-istul ce a trecut de la softuri la căutarea bucăţilor de istorie

O unealtă folosită de oamenii preistorici care au trăit acum 3.500 de ani, găsită la doi paşi de Bistriţa de un IT-ist

Descoperire la Bistriţa: Un constructor şi un IT-ist au descoperit 16,5 kilograme de argint din perioada medievală

BistriţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite