Cum a ajuns Halloweenul în Transilvania, pe „to do list”-ul americanilor. Artiştii de la Hollywood vin pentru inspiraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Halloweenul este pentru mulţi americani a doua sărbătoare ca importanţă după Crăciun. Pe „to do list-ul” americanilor cu dare de mână se află petrecerea sărbătorii în Transilvania, ţinutul contelui Dracula, unul dintre personajele reprezentative ale acestei sărbători. Artiştii îmbină plăcutul cu utilul şi caută inspiraţie în rustica Transilvanie.

Zeci de americani ajung în fiecare an în Pasul Tihuţa, unde sărbătoresc Halloweenul acasă la Dracula, temutul conte din romanul lui Bram Stoker. Cum pentru mulţi americani Halloweenul este a doua sărbătoare ca importanţă după Crăciun, investesc sume importante în costume de-a dreptul geniale şi mai nou în excursii tematice. 

Care e cel mai potrivit loc pentru a simţi pe deplin atmosfera Halloweenului? Pentru 16 americani, cel mai potrivit loc a fost Transilvania, Pasul Tihuţa. Mare parte din străinii care ajung în ţara noastră caută distracţie şi nu prea sunt curioşi de istoria României, nici măcar cea care are legătură cu Vlad Ţepeş, domnitorul care l-ar fi inspirat pe personajul din romanul lui Bram Stoker. 

Grupuri restrânse ne iau la pas însă ţara, în trasee tematice, în încercarea de a afla cât mai multe despre Vlad Ţepeş. Ţara lui Dracula a ajuns pe „to do list-ul” americanilor amatori de Halloween, care vor nu doar să bea ţuică şi să guste mâncarea tradiţională, ci vor şi să afle istoria din spatele domnitorului. 

„Pornim din Bucureşti, curtea veche a lui Vlad Ţepeş, Snagov-Bran, Sighişoara, Bistriţa, unde stăm la Coroana de Aur, hotelul menţionat în romanul Dracula, petrecem noaptea de Halloween la Tihuţa. Mai mergem la Sibiu, unde vizităm mormântul lui Mihnea Cel Rău, fiul lui Dracula, după care ajungem la Poienari, care este piesa de rezistenţă. Grupul este unul special, pentru că este vorba despre oameni care cunosc în detaliu, sunt oarecum specializaţi în asta, fac inclusiv concursuri între ei”, explică Radu Cruceru, unul dintre ghizii, care an de an  îi poartă pe americani prin istoria ţării noastre.

image

Reprezentanţii unităţilor de cazare îi ajută pe turişti să facă faţă frigului cu ajutorul ţuicii 

Artiştii caută instpiraţie în Transilvania

Printre americanii care au ajuns în România de Halloween se numără şi Rebecca, un tatoo artist de la Hollywood. Pe lângă fascinaţia pentru contele Dracula, americanca a fost atrasă în ţara noastră de peisajele rustice şi natura neatinsă, de arhitectură şi cultură. Pentru ea, tot ce a găsit în România reprezintă o sursă de inspiraţie. 

„Parte dintre ei lucrează în industria filmului sau sunt artişti şi caută inspiraţie în România. Avem în grup un artist care are un vestit atelier de tatuaje în Hollywood. Practic ei descoperă România pe măsură ce petrec timpul aici. Vin cu aşteptări mici şi pleacă impresionaţi”. 

Deşi pare greu de crezut, în cazul americanilor funcţioneză de minune reclama din gură în gură, bazată pe recomandări. Mulţi dintre cei care ajung în Transilvania au rude şi prieteni care au vizitat „Ţinutul Contelui Dracula” anii trecuţi. 

„România lasă o impresie bună. Cred că e mai uşor să-i impresionezi când nu vin cu aşteptări mari, cum este caul lor. Eu mă opresc cu ei în satele de la ţară, stau de vorbă cu oamenii, intră în casele lor, descoperă o nouă cultură, un nou stil de viaţă. Pentru ei e o călătorie fascinantă, nu este doar descoperirea lui Dracula”, completează ghidul.

Melisa de exemplu a venit tocmai din Texas cu soţul său şi au ales costume inedite: ea s-a transformat într-o călugăriţă însărcinată şi bătută, iar soţul său în preot catolic. 

image

Angelica şi-a transformat profesia într-o experienţă macabră. Aceasta este stewardesă în viaţa reală. De Halloween s-a costumat tot în stewardesă, însă vampir. 

„Drumul prin munţi, norii groşi şi ameninţători şi ninsoarea nu fac altceva decât să ne ajute să simţim atmosfera de Halloween. Pentru noi, Halloweenul este a doua sărbătoare ca importanţă pentru Crăciun. Asocierea Halloweenului cu Transilvania face ca o excursie cu această ocazie în România să fie pe „to do list-ul” amatorilor acestei sărbători”, precizează Melisa. 

Vă mai recomandăm:

Un ceh fascinat de România, care continuă romanul „Dracula“: „Nu lăsaţi castelele să devină atracţii dubioase pentru turişti ignoranţi!“

Urmaşul lui Bram Stoker îl demitizează pe Dracula. Promovează Transilvania printr-un ghid turistic

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite