Urmaşul lui Bram Stoker îl demitizează pe Dracula. Promovează Transilvania printr-un ghid turistic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacre Stoker în Pasul Tihuţa FOTO: Bianca Sara
Dacre Stoker în Pasul Tihuţa FOTO: Bianca Sara

Stră-strănepotul lui Bram Stoker, autorul romanului „Dracula“, Dacre Stoker, aflat în România pentru a realiza un ghid de călătorii, vrea să spele păcatele strămoşului său care l-a transformat pe Vlad Ţepeş în vampir

Dacre Stoker, stră-strănepotul autorului irlandez al romanului „Dracula“, Bram Stoker, care-l plasează pe celebrul personaj în spaţiul românesc, se află timp de 10 zile în România. Interesul lui Dacre pentru Bram Stoker datează deja de 10 ani, acesta lansând în 2009 cartea „Dracula: The Un-Dead”, bazată pe notiţele stră-străbunicului său care nu au fost incluse în romanul original „Dracula”. De asemenea, Dacre a produs în 2011, filmul documentar „Dracula meets Stoker”.

Acesta va realiza un ghid de călătorii care va conţine atât amănunte mai puţin ştiute din viaţa lui Bram Stoker care au influenţat romanul „Dracula“, a doua cea mai vândută carte din lume, după Biblie, cât şi informaţii despre locurile descrise în carte.

„Voi aveţi ceva fantastic aici, această natură «nealterată» pe care nu o întâlneşti în multe locuri, care face ca turiştii să nu fie dezamăgiţi atunci când vă vizitează ţara”, adaugă Dacre Stoker.

În timpul şederii sale în România, Dacre Stoker şi-a propus să viziteze locuri ca Sibiu, Alba Iulia, Cluj-Napoca, Bistriţa, Pasul Tihuţa, Sighişoara, Braşov, Târgovişte şi Bucureşti.

 „România este o foarte importantă parte din romanul «Dracula», este ţara asupra căreia a avut cel mai mare impact. Până acum, m-am mulţumit să citesc romanul, dar cu această ocazie mi-am spus că este necesar să pun piciorul în locurile pe care Bram Stoker le descrie şi să înţeleg ce se află aici,” precizează Dacre Stoker.

Scriitor şi producător de filme, Dacre a venit în România însoţit de fotograful şi istoricul olandez Hans Corneel de Roos şi de producătorul Aaron Sagers, care va completa ghidul cu câteva emisiuni ce vor fi transmise cel mai probabil anul viitor de Travel Channel.

Deşi susţine că „moştenirea” numelui Stoker poate fi greu de dus, Dacre spune că arătând şi această parte a poveştii, bazată pe fapte reale şi istorice, l-ar face mândru pe Bram Stoker, cum îi face pe ceilalţi membri ai familiei sale, care din cauza faptului că au profesii nu prea creative nu sunt interesaţi de astfel de lucruri.

Dracula nu este Vlad Ţepeş

Dacre este primul din familia Stoker care calcă pe pământ românesc. Nici măcar stră-străbunicul său nu a vizitat nici măcar o dată România. „Aveam emoţii înainte să vin aici, pentru că citisem pe internet că mulţi români nu sunt foarte fericiţi că Bram Stoker le-a transformat eroul într-un vampir nebun. Ştiu că acest lucru nu este adevărat şi am simţit nevoia să fiu aici personal şi să fac lumină, să clarific lucrurile şi să îi spăl păcatele stră-străbunicului meu“, susţine Dacre.

Urmaşul „părintelui“ mitului „Dracula“ îşi propune să facă distincţii clare în ghidul său între faptele reale, istorice şi lumea fictivă creată de bătrânul Stoker. „Mi-am dorit să arunc o privire şi asupra istoriei reale care îl include pe Vlad Ţepeş. Scopul meu este să urmăresc ficţiunea prezentată în roman, dar să arăt şi care este adevărul, astfel încât lumea să ştie care sunt similarităţile şi diferenţele dintre Vlad Ţepeş şi Dracula“, precizează Dacre Stoker.

Acesta mai spune că modalitatea în care stră-străbunicul său s-a jucat cu diverse zone reale şi informaţii istorice pe care le-a adunat din diverse locuri dă o tentă de realism romanului. Aceste informaţii vagi au dus la confuzii şi „confundări“ ale personajului Dracula cu Vlad Ţepeş, deşi Dacre Stoker susţine că domnitorul Ţării Româneşti nu a fost singura sursă de inspiraţie a lui Bram Stoker.

Vă mai recomandăm:

FOTO Stră-strănepotul lui Bram Stoker, cadorisit cu lanţul şi inelul primului draculist de pe meleaguri româneşti

FOTO Stră-strănepotul lui Bram Stoker a ajuns la Bistriţa cu caleaşca. Dacre Stoker: „Oamenii fac glume pe seama mea în preajma Halloween-ului”

BistriţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite