Un ceh fascinat de România, care continuă romanul „Dracula“: „Nu lăsaţi castelele să devină atracţii dubioase pentru turişti ignoranţi!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pavel Bucek FOTO: Arhivă personală
Pavel Bucek FOTO: Arhivă personală

PASIUNE Pavel Buček (45 de ani), un praghez fascinat de misterele României, şi-a pus în cap să ducă mai departe povestea unuia dintre cele mai celebre romane din lume: „Dracula“, al lui Bram Stoker. Din 2008, cehul vine în fiecare an în vacanţă în ţara noastră, pe urmele lui Vlad Ţepeş. Deja a publicat un roman, iar acum lucrează la cel de-al doilea.

Pavel Buček are 45 de ani, este din Praga, capitala Cehiei, şi se declară absolut îndrăgostit de România. Cehul nu ezită să ne laude ţara şi să ne spună că ar trebui să fim mândri că ne-am născut şi că trăim în România.

Admiraţia pentru România i-a fost insuflată de o altă „dragoste“ pe care şi-a descoperit-o în copilărie. Pavel Buček este fascinat de Dracula, personajul din romanul lui Bram Stoker, fiind cel care l-a ademenit pe ceh în România.

Pavel a vizitat pentru prima dată România în 1984, însă comunismul, imprimat pe feţele triste ale românilor, spune el, i-a lăsat un gust amar. Nu a abandonat ideea şi a revenit în 2008, când s-a declarat cucerit de ţara lui Vlad Ţepeş, domnitorul medieval care l-a inspirat pe Bram Stoker.

„Brian Storker“ – pseudonim

Din 2008, cehul a vizitat an de an ţara noastră, de mai bine de 10 ori. La fiecare vizită, Pavel trece pe la Cetatea Poenari, Bran, Târgovişte, Sighişoara, Bucureşti, Snagov, Curtea de Argeş, Făgăraş, castelul Corvinilor, Bistriţa şi chiar prin Pasul Tihuţa, locul unde s-ar desfăşura o parte din acţiunea romanului „Dracula“.

Pasiunea pentru mitul lui Dracula şi pentru istoria românilor l-a determinat pe Pavel să nu se oprească doar la vacanţe în locurile care au legătură cu personajul lui Bram Stoker sau cu Vlad Ţepeş. De aceea, el şi-a pus în cap să continue povestirea, îmbinând ficţiunea cu elemente din istoria românilor. Deşi nu este scriitor de profesie, el muncind într-o instituţie de stat din Praga, regretul pentru faptul că Stoker nu a continuat povestea l-a îmboldit pe Pavel să reînvie personajele irlandezului. Până şi numele sub care semnează, „Brian Storker“, este inspirat de autorul romanului „Dracula“, publicat în 1897.

Prima carte, publicată în 2009

„În anul 2008, am vizitat România pentru a doua oară, pentru că mi-am propus să fac o continuare a romanului «Dracula». Am vrut să cunosc locurile reale, care au avut vreo legătură cu Vlad Ţepeş sau cu mitul lui Dracula. Am găsit în România oameni zâmbitori, munţi minunaţi şi castele misterioase. Românii mi se par foarte calzi şi asta a contribuit la «îndrăgostirea» mea de ţara voastră“, povesteşte Pavel.

Cehul a ţinut, totuşi, să dea mai mult „realism“ poveştii sale, bazându-se pe locurile reale, dar şi pe evenimente istorice care chiar au avut loc. El nu se abate însă de la stilul care l-a consacrat pe Bram Stoker.

carte ceh dracula

Prima carte lansată de Brian Storker

Prima carte, „Dracula. Lumina şi umbra Ordinului Dragonului“, a fost lansată în anul 2009, în limba cehă, la Centrul Cultural Român de la Praga, şi a fost încadrată de critici în stilul „horror gotic clasic“. Romanul i-a adus lui Pavel şi un premiu pentru contribuţia la literatura gotică, în cadrul Festivalului Internaţional „F/X CON“, desfăşurat în Republica Cehă, care a reunit scriitori, actori de teatru sau de film din întreaga lume.

Din dragoste pentru România

Romanul a fost publicat şi în România în 2013. Anul acesta, Pavel va lansa o continuare a primului roman, sub numele „Draculescu: Mystery of the Dragon Order“ (n.r. – „Draculescu: Misterul Ordinului Dragonului“). Cartea va fi gata în vara acestui an, însă va mai dura până când va ajunge în România.

„Toţi banii pe care ar urma să-i încasez pentru aceste cărţi vreau să-i donez pentru îngrijirea monumentelor din România. Am scris-o din dragoste pentru România şi pentru poveştile sale fascinante şi vreau ca banii rezultaţi să rămână aici“, precizează cehul îndrăgostit de ţara noastră.

Personajele lui Pavel Buček

Scriitorul ceh Pavel Bucek foloseşte în romanele sale aceleaşi personaje conturate de Bram Stoker în cartea „Dracula“: Jonathan Harker, Mina, Lucy, Dr. Seward, Lordul Arthyr şi Dr. Van Helsing. La acestea, Pavel a adăugat două noi personaje: preotul Pietrul Pietrescu şi pe nepotul acestuia. În varianta cehului, Jonathan

Harker este un avocat de succes, care deţine biroul de avocatură „Hawkins and Harker“ şi are împreună cu Mina un fiu, pe Quincey.

95% din acţiune, în România

Printre evenimentele şi persoanele reale, pe care le surprinde scriitorul ceh în romanul său, se numără moartea tatălui lui Vlad Ţepeş, cercetările făcute de Dinu Rosetti în 1931 la Mănăstirea Snagov în căutarea trupului domnitorului, precum şi alte momente din domnia lui Vlad Ţepeş. „Acţiunea începe cu moartea lui Vlad Dracul şi continuă până în prezent. Prin aceste sute de ani ne «ghidează» preotul Pietrul şi nepotul său, care poartă acelaşi nume“, dezvăluie scriitorul ceh.

De asemenea, în roman sunt descrise locuri precum: Cetatea de la Poenari, Pasul Tihuţa şi Târgovişte. În noul roman, ce urmează să fie lansat în vară, acţiunea se petrece în proporţie de 95% în România şi doar în proporţie de 5% în Anglia.

Ce nu ştiu străinii

„Ştiu că străinii vin în România pentru Dracula, considerându-l o «atracţie», însă ei nu ştiu nimic despre cine a fost domnitorul care l-a inspirat pe Dracula. El a fost înţeleptul suprem, un erou, regele Valahiei. Din nefericire, turiştii nu ştiu nimic nici despre istoria glorioasă a ţării voastre şi nu au auzit de locuri precum Castelul Bran sau Cetatea de la Poenari. Nu lăsaţi castelele să devină atracţii dubioase pentru turişti ignoranţi în căutare de senzaţional!“, ne recomandă cu regret Pavel Buček.

În Cehia, autorul a reuşit să vândă câteva mii de cărţi de la lansare şi se aşteaptă ca a doua carte să fie primită cu şi mai mult entuziasm.

Vă mai recomandăm:

Urmaşul lui Bram Stoker îl demitizează pe Dracula. Promovează Transilvania printr-un ghid turistic

Stră-strănepotul lui Bram Stoker, autorul romanului „Dracula“, Dacre Stoker, aflat în România pentru a realiza un ghid de călătorii, vrea să spele păcatele strămoşului său care l-a transformat pe Vlad Ţepeş în vampir.

Jurnaliştii de la Travel Channel despre Pasul Bârgăului: „Locul este aproape la fel de înspăimântător precum e descris şi în romanul Dracula”

Într-un articol dedicat „vânătorii” lui Dracula, jurnaliştii de la Travel Channel vorbesc şi despre Pasul Bîrgăului atent descris în romanul lui Bram Stoker. Potrivit acestora, Pasul Bîrgăului este aproape la fel de înspăimântător  în viaţa reală precum este descris în roman.

O americancă în căutarea lui Dracula, în România comunistă: românii se simţeau insultaţi când îl comparam pe Dracula cu Vlad Ţepeş

Chiar şi înainte de Revoluţie nu puţini erau străinii care alegeau să vină în România în căutarea lui Dracula. Este şi cazul americancei Charlotte Simsen, care a ajuns în România cu un program de studii şi s-a îndrăgostit de mitul lui Dracula. Întoarsă în Statele Unite aceasta a continuat explorarea lumii vampirilor, încriindu-se chiar în Societatea Dracula.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite