Cel mai trist 1 iunie din ultimii 10 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii au uitat de ziua copiilor din acest an. Din lipsa banilor, mulţi copilaşi s-au ales doar cu nişte spectacole şi daruri simbolice de 1 iunie. Nici campaniile de adunare de fonduri nu mai rezistă în vremuri de criză, astfel că sponsorii au stâns punga, cum n-au făcut-o niciodată în ultimii zece ani.

Ziua Copilului din acest an va rămâne în amintirea multora ca una dintre cele mai triste sărbători în ultimul deceniu. Mulţi părinţi au uitat de ziua celor mici şi spun că de-abia dacă au adunat bani de-o ciocolată, iar ONG-urile, care strângeau în fiecare an cadouri pentru copiii abandonaţi sau cu handicap, au rămas fără sponsori. Psihologii spun că părinţii ar trebui le asigure celro mici măcar un moment special, în familie, chair dacă nu au bani de cadouri scumpe.

„Cel mai trist 1 iunie din ultimii 10 ani"

Marin Mic, directorul executiv al Fundaţiei Inocenţi, o organizaţie româno-americană care se ocupă de asistarea copiilor cu handicap, spune că anul acesta nu a reuşit să adune cadouri pentru copii, de 1 iunie. „Am demarat o campanie acum o săptămână. Aveam sponsori  din rândul unor firme din oraş, printre care Comelf, care ne ajutau să dăm cadouri unor copii. Anul acesta au spus că, din lipsa banilor, nu ne mai pot sprijini. Anul trecut am dat 350 de pachete. Din câte îmi amintesc, în ultimii ani, nu s-a mai întâmplat să nu dăm cadouri. E cel mai trist şi mai sărac 1 iunie din ultimii 10 ani", crede Mic. Acesta  mai spune că a reuşit să adune nişte baloane şi câteva mingi pentru nişte copilaşi pe care i-a chemat în această dimineaţă la lac, la un fel de petrecere. „Suntem la lac şi nu ştiu ce vom face. Nici acţiunea asta nu ne iese, din cauza vremii", mai spune Mic.

Daruri după buzunar

 Şi părinţii recunosc că le vor oferi celor mici  doar daruri simbolice sau articole de vestimentaţie de ziua lor. Unii dintre ei le-au dat mai mulţi bani de buzunar decât în restul zilelor. „Nu stăm deloc bine cu banii. Mă gândeam să-i luăm fiicei noastre, care este pasionată de baschet, o pereche de adidaşi sau o minge. Mai vedem. Oricum, nu o să fim la fel de darnici ca anul trecut fiindcă nu se poate", afirmă Horaţiu Grec, un părinte inginer de 44 de ani. Ceva mai animate au fost grădinţele din oraş  care au organizat activităţi pentru cei mici. La grădiniţa „Căsuţa cu poveşti" din Bistriţa, preşcolarii au parte nu numai astăzi, ci întreaga săptămână de ore mai aparte. De Ziua Copilului, cei mici vor face desene şi se vor juca. Ei vor fi răsplătiţi cu diplome şi cu câte o felie de tort. Mâine se vor întâlni cu colegii lor mai mari de la trei şcoli din Bistriţa, iar vineri vor participa la manifestarea „Adio, grădiniţă!" adresată copiilor din grupele pregătitoare care termină cursurile la grădiniţă.

Necesitatea unui moment special

Psihologii spun că ignorarea unei astfel de sărbători le poate genera copiilor stări depresive. „Ziua internaţională a Copilului este sărbătorită în şcoală, în familie, în media. În cazul în care nu există posibilităţi financiare pentru cumppărarea unui cadou, este important să le oferim celor mici un moment special, în cadrul familiei. Apropierea şi climatul afectiv sunt esenţiale în astfel de cazuri. În plus, în familie, se găsesc mereu soluţii mai puţin bănoase pentru a le face bucurii copiilor. În cazul în care astfel de evenimente sunt ignorate, se pot genera sentimente de tristeţe, de depresie în rândul copiilor ", este de părere psihologul Ioan Orban.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite