Când sportul te transformă în „super om”: un român vrea să termine, într-un singur an, cele mai grele trei ultramaratoane din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tibi Uşeriu a fost primul est-european care a câştigat cursa extremă de la Cercul Polar FOTO: Tibi Uşeriu
Tibi Uşeriu a fost primul est-european care a câştigat cursa extremă de la Cercul Polar FOTO: Tibi Uşeriu

Ambiţia şi perseverenţa te pot transforma într-un „super om”. Acest lucru ne-a fost demonstrat de Tibi Uşeriu, primul est-european care a câştigat Ultra 6633, cursa de la Cercul Polar socotită cea mai dificilă din lume. 2017 îl aşteaptă pe Tibi Uşeriu cu o triplă provocare: acesta vrea să termine cele mai grele trei ultramaratoane din lume.

Tibi Uşeriu este primul est-european care reuşeşte să câştige Ultra 6633, un ultramaraton extrem, care se desfăşoară an de an la Cercul Polar. În primăvara anului 2017, bistriţeanul vrea să îşi apere titlul şi să se întoarcă în „iadul alb”. 

Dacă va reuşi să câştige pentru a doua oară această competiţie, Tibi ar fi singurul participant care reuşeşte să îşi apere titlul.

„Clar că îmi doresc lucrul acesta, pentru că nu s-a întors nimeni acolo să îşi apere titlul. Aş fi primul dacă aş reuşi. Acum nu vreau să mă hazardez şi să zic că merg să câştig. E foarte greu. E o cursă de anduranţă, în care se poate întâmpla orice. Ăsta mi-e scopul, să-mi apăr titlul. Mă bucur că e mult mai competitiv anul acesta, suntem 30 de înscrişi, anul trecut au fost doar 12. Şi chestia asta să-mi apăr titlul este destul de tentant”, a precizat sportivul.

 Pentru această competiţie, bistriţeanul vrea să schimbe puţin tactica pentru a-şi maximiza şansele, având în vedere faptul că concurenţa va fi mai mare. Anul acesta au fost doar 12 concurenţi, iar în 2017 vor fi 30. 

 „În pregătire n-am să fac multe lucruri diferit. Am să mă antrenez foarte mult cu sania. Anul trecut nu am apucat şi asta mi-a creat multe probleme. Primele trei zile de alergare am avut mari probleme până m-am obişnuit cu ea. Cu partea de păpuci am avut mari probleme, la un moment dat cum mi se umflau picioarele şi nu îmi mai încăpeau în păpuci şi trebuia să renunţ la şosete şi-mi era foarte frig. O să-mi iau papuci cu cuie pentru partea de gheaţă. Am cărat prea multă mâncare, era foarte greu să mănânci şi preferam să rabd foame. La antrenament nu am să schimb prea multe, pentru că mă obişnuiesc mult mai repede cu frigul. Am să încep doar înainte cu o lună de a pleca şi nu de pe acum”, a precizat Tibi Uşeriu. 

Vrea să termine, într-un singur an, cele mai grele ultramaratoane de pe glob

2017 va fi un an al încercărilor pentru Tibi Uşeriu. Acesta şi-a pus în cap să participe la cele mai grele trei ultramaratoane de pe glob. Este vorba despre cursa de la Cercul Polar, Turul Giganţilor şi o competiţie care va avea loc în deşert, despre care încă nu vrea să dea multe detalii, până când nu este sigur că va fi acceptat.

Ultra 6633 va avea loc în martie, startul dându-se în data de 10, la ora 10:00 dimineaţa. Cursa din deşert va avea loc luna iulie, startul dându-se tot în data de 10, iar Turul Giganţilor din Alpi se va desfăşura în luna septembrie, cu începere tot în data de 10. 

 „Toate au startul pe data de 10, la ora 10:00 dimineaţa. La Cercul Polar startul se dă în 10 martie, cel din deşert pe 10 iulie, iar Turul Giganţilor în 10 septembrie. Acesta este un semn pentru mine”, spune Tibi. 

tibi useriu

Cele trei curse vor reprezenta un stres teribil pentru corpul sportivului, mai ales că va avea parte de o perioadă minimă să-şi revină. Corpul are nevoie între 4 şi 6 luni să-şi revină după un asemenea ultramaraton. Între ultramaratoanele la care vrea să participe Tibi sunt doar 4 luni de refacere. 

Cea care îi va da cele mai mari emoţii este cursa din deşert, asta din cauza temperaturilor crescute, cu care sportivul nu este obişnuit. 

 „Sunt temperaturi foarte crescute, se ajunge şi la 60 de grade plus. Eu nu prea mă împac cu căldura. Mă obişnuiesc foarte bine cu frigul, dar mai greu cu partea de căldură. O să bag o bandă de alergare într-o saună, după care o să merg undeva în Grecia, când se încălzeşte, să fac alergări pe nisip”, explică sportivul.

După o viaţă sedendară s-a apucat de alergat

Transformarea lui Tibi este incredibilă. Până în anul 2012, Tibi nu avea nicio treabă cu sportul. Nu a făcut niciodată sport nici măcar de plăcere, iar performanţa iese din start din discuţie. Cum a ajuns totuşi să parcurgă şi câte 100 de kilometri de două ori pe lună dintr-un foc?

„Am început în 2012 să alerg, dar aşa cu sutele de metri. Am început dintr-o joacă. Îmi scoteam câinii la plimbare şi cum nu erau dresaţi tot fugeau după animale pe la Tihuţa şi trebuia să fug după ei. După 200-300 de metri eram pe jos, nu mai puteam să alerg, să le fac faţă. Şi atunci mi-am zis: «Mă las-o naibii chiar aşa rău stau cu condiţia fizică? Hai să încerc să fac şi eu mai mult sport»”, explică Tibi.

Bistriţeanul a fost atât de perseverent, încât la un moment dat nu au mai putut să se ţină după el nici câinii. În doar 4 luni de antrenament, Tibi deja alerga pe distanţe care treceau de 30 de kilometri. În locul terenului drept, Tibi preferă natura, începând încă din 2012 să alerge pe dealuri, prin păduri şi pe munte.

„A început să-mi şi placă. La sfârşitul anului 2012 am participat la un maraton montan prin Munţii Apuseni şi m-a prins foarte tare şi competiţia şi am început să alerg mai serios. A devenit un stil de viaţă în timp, iar acum o duc la extrem. Nu am avut darul de alergător, eu mi l-am creat, cu sute de ore de antrenament, cu o disciplină riguroasă, cu o dietă care cred că nu e ţinută nici de cei mai credincioşi în zilele de post. Am o alimentaţie drastică, a trebuit să renunţ la carne, alcool, nopţi nedormite, o groază de produse, cum ar fi brânzeturile şi făina alba. Pentru mine deja de 3-4 ani a devenit un stil de viaţă, altfel nu reuşeam să cresc”, îşi descrie călătoria Tibi.

Vă mai recomandăm:

Aventurile lui Tibi Uşeriu: „Nu ştiam că există atâtea feluri de frig“. A dormit pe un râu îngheţat şi şi-a încălzit mâncarea folosindu-se de propriul corp

Tiberiu Uşeriu a câştigat la 42 de ani ultramaratonul de 566 de kilometri de la Cercul Polar. Felicitări de la Cotroceni

Cum se pregăteşte un bistriţean pentru una dintre cele mai dure competiţii de la Polul Nord: alergat la bustul gol, dormit afară şi băi în apă rece ca gheaţa

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite