Avion de mici dimensiuni, prăbușit în lacul Colibița din Bistrița. Pilotul a murit. Imagini cu momentul accidentului

0
0

Un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit în lacul de acumulare Colibița din Munții Călimani, județul Bistrița-Năsăud. La bord se aflau două persoane. Pilotul a murit, în ciuda eforturilor de resuscitare. Pasagerul, de origine germană, este cooperant.

Foto IGSU
Foto IGSU

UPDATE 12.55 Pilotul avionului uşor care s-a prăbuşit, duminică dimineaţă, în lacul de acumulare Colibiţa, un bărbat de 65 de ani, a murit în urma rănilor suferite, potrivit datelor comunicate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bistriţa-Năsăud.

Pasagerul, un cetăţean german de 45 de ani, s-a ales doar cu răni uşoare şi a refuzat transportul la spital.

Pilotul în vârstă de aproximativ 65 de ani a fost scos din epava avionului, inconştient, în stop cardiorespirator, de către unele persoane aflate pe lac cu ambarcaţiuni. Un pompier paramedic, în timpul liber, aflat pe lac, a început aplicarea protocolului de resuscitare la câteva minute după producerea accidentului aviatic până la sosirea primelor echipaje de intervenţie. (...) Bărbatul a răspuns manevrelor aplicate de colegul nostru, în prima fază, continuate de echipajele ISU Bistriţa-Năsăud, dar a reintrat în stop cardiorespirator în patru rânduri. Din păcate, după mai bine de 100 de minute de aplicare a protocolului de resuscitare, organismul bărbatului nu a mai răspuns manevrelor aplicate, echipajele medicale fiind nevoie să îi declare decesul la locul solicitării", a transmis ISU.

Cetăţeanul german a ieşit singur din aeronavă, conştient şi stabil, prezentând leziuni uşoare. Totodată, acesta prezintă un uşor atac de panică şi va fi evacuat la UPU SMURD Bistriţa pentru investigaţii medicale. Este stabil hemodinamic şi respirator, având uşoare excoriaţii.

avion colibita 5 jpg

UPDATE 12.04 Pilotul aeronavei este în stare gravă. Echipele de salvare au reușit la un moment dat să-l stabilizeze și au încercat să-l transporte cu un elicopter la spital, dar bărbatul a intrat din nou în stop cardio-respirator, astfel că medicii au fost nevoiți să reia manevrele de resuscitare la fața locului.

Imagini cu momentul prăbușirii au fost publicate pe pagina de facebook Bistrița, trezește-te!

„Mai multe resurse din cadrul ISU Bistrița Năsăud, precum și elicopterul SMURD intervin în Colibița, unde un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit în lac. Există două victime, din care una în stare de inconștiență” a transmis ISU Bistrița, potrivit bistrițeanul.ro

Conform martorilor, avionul a zburat de mai multe ori la mică distanță de lac, înainte de impact.

Cei doi bărbați care se aflau în avion au fost scoși la mal de oamenii aflați în zonă. Pilotul ar avea undeva la 60 de ani, el fiind cel găsit în stare de inconștiență, mai scrie sursa citată.

Foto IGSU
Foto IGSU

Potrivit unor relatări de presă, pilotul ar fi stat sub apă circa cinci minute.

În zona lacului Colobița exista un aeroclub, iar zborul ar fi fost organizat de acesta.

Accidentul de duminică vine la o zi după ce un alt avion de mici dimensiuni s-a prăbușit în județul Giurgiu. Cei doi oameni de la bord au murit.

Zece accidente în care au fost implicate aeronave de mici dimensiuni au avut loc în România în ultimii ani

2022

27 august - Un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit în zona localității Letca Nouă din Județul Giurgiu. Ambele persoane de la bord au murit.

26 martie - Un avion de acrobaţie s-a prăbuşit în comuna Târgşoru Vechi, sat Strejnicu, judeţul Prahova. Pilotul a decedat.

2021

10 august - Un avion privat de mici dimensiuni s-a prăbuşit pe raza localităţii Chitila, pe un câmp, două persoane rănite, conştiente, fiind preluate de SMURD şi transportate la spital.

2020

19 martie - Un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit, în zona localităţii Şiria din judeţul Arad, fiind înregistrate două victime.

2019

15 mai - Un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit într-o zonă montană din apropierea oraşului Nehoiu din judeţul Buzău, accident în urma căruia două persoane au murit.

21 februarie - O aeronavă de şcoală şi agrement, cu două persoane la bord, a aterizat forţat pe o zonă de câmp, în apropierea aeroportului Tuzla. Aparatul de zbor era unul bimotor de tip Diamond Aircraft (DA) 42, iar accidentul a avut loc în apropierea pistei. O persoană a decedat.

2018

7 noiembrie - Un accident aviatic în care a fost implicat un aparat de zbor de mici dimensiuni a avut loc pe un câmp de lângă localitatea argeşeană Topoloveni. Pilotul a fost rănit.

4 august - Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer în timpul unor zboruri de antrenament efectuate deasupra localităţii Frătăuţii Vechi, din judeţul Suceava. Unul dintre piloţi a murit.

2017

21 octombrie - Un avion de mici dimensiuni a aterizat forţat pe un câmp din judeţul Alba, în zona localităţii Vinţu de Jos, incident în urma căruia pilotul a murit.

19 octombrie - Un avion de mici dimensiuni cu două persoane la bord, s-a prăbuşit în zona localităţii Tătăruşi din judeţul Iaşi. În urma impactului, pilotul aparatului a murit, iar cea de-a o doua persoană a suferit multiple contuzii.

Bistriţa


Ultimele știri
Cele mai citite