Ziua de Ajun, sărbătorită ca pe vremuri la Muzeul Satului din Baia Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ajunul Crăciunului ca pe vremuri a fost reconstituit sâmbătă, la Muzeul satului din Baia Mare. Şapte primării din judeţ s-au organizat şi au venit cu toată recuzita ncesară pentru ca vizitatorii să poată vedea „pe viu“ cum se petrecea în trecut o asemenea zi în satele maramureşene.

Totul s-a întâmplat ca pe vremuri, de la tăiatul porcului şi prepararea bucatelor, cozonaci, pâine de casă şi până la primitul colindătorilor, copii sau adulţi, a căror muzică a fost răsplătită tot ca şi în trecut, cu un colăcuţ, măr sau nuci. Nu a lipsit vinul fiert, pentru a compensa frigul aspru care nu a putut fi ignorat.

Maria Pop (68 de ani) a venit din Groşii Ţibleşului cu un gup de colindători. „Am venit să colindăm, pe Domnul Isus să-l lăudăm. Dacă-i postul Crăciunului, dăm cu colindele. Merem prin sat, de la o casă la alta. La noi în sat vin copiii cu Steaua şi fetele cu colinda, iar noi ne adunăm câte două-trei femei şi mergem de la o casă la alta“, explică ea.

Prepararea cârnaţilor de casă

Şapte primării din cele patru zonele folclorice ale Maramureşului au luat parte la eveniment şi au primit cetele de colindători, pe care i-au răsplătit cu un pahar de vin fiert, un măr sau cozonac. „Am venit cu mâncărurile tradiţionale specifice cu care maramureşenii îşi aşteaptă colindătorii. Nu lipsesc sarmalele, horinca, pentru că digeră cel mai bine, pâine de casă, cozonaci, totul gătit după specificul locului“, a precizat primarul comunei Onceşti, Matei Godja.

Localnicii din Săcălăşeni le-au arătat doritorilor cum se fac cârnaţii de casă. „M-a întrebat cineva care este reţeta: reţeta este să ai carne cât mai fragedă şi să o ştii condimenta“, a explicat „gazda“. În acelaşi ton, Ilie Gherheş, director al Muzeului satului, şi-a primit invitaţii cu îndemnul „placă a colinda“.

Iuliana Dăncuş, directoarea Ansambului Folcloric Naţional „Transilvania“, a menţionat că în Maramureş există teatrul popular unic în ţară, respectiv „Viflaimul“. „Aici se reface atmosfera şi tot ce se întâmpla în vechime în satele maramureşene aproape de sărbătorile de iarnă, de Căciun: cu tăiatul porcului, prepararea bucatelor, obiceiuri, tradiţii, colindatul, constituirea cetei, dar şi tradiţiile de Anul Nou, Pluguşorul, teatrul popular, care este unicat la noi în Maramureş - Viflaimul – care vorbeşte despre naşterea Mântuitorului“, a spus ea.

Păstrarea tradiţiilor locale

Evenimentul organziat de Consiliu Judeţean (CJ) a ajuns al ediţia a VIII-a şi are ca scop păstrarea şi promovarea obiceiurilor şi tradiţiilor de Crăciun. „E foarte important ca aceste tradiţii pe care le avem să le dăm mai departe copiilor noştri şi asta cred că este misiunea acestei generaţii şi a noastră, a tututor: de a păstra vii aceste tradiţii şi de a le duce mai departe“, a menţionat Gabriel Zetea, preşedintele CJ. Au participat primăriile Sighetu Marmaţiei, Dragomireşti, Onceşti, Bistra, Botiza, Remetea Chioarului şi Săcălăşeni.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite