VIDEO Romii îşi doresc „zidul ţigănesc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zidul de pe strada Horea a fost construit în 2011 Foto: Arhivă
Zidul de pe strada Horea a fost construit în 2011 Foto: Arhivă

Povestea zidului de pe strada Horea din Baia Mare a făcut deja înconjurul lumii. Zeci de curioşi au venit la Baia Mare să vadă cu ochii lor dacă zidul de pe strada Horea este discriminare pentru comunitatea romă sau nu. Mai mult, povestea acestui zid a făcut şi ca CNCD să amendeze primarul băimărean, însă acum, la sfârşitul poveştii, romii spun că acest gard nu trebuie dărâmat.

După ce au locuit zeci de ani pe strada Horea, romii din blocurile sociale spun că nu-şi doresc dărâmarea zidului. Mai mult, aceştia arată că acum se simt mult mai în siguranţă şi că niciodată nu s-au simţit discriminaţi. În ceea ce priveşte părerile diferitelor persoane implicate în povestea zidului, romii spun că nimeni nu i-a întrebat niciodată ce părere au ei despre gardul de beton, ci doar că mulţi au venit să facă poze şi au plecat. 

„O făcut foarte bine că l-au zidit. Mergeau foarte mulţi copii în drum, dădeau cu pietre în maşini. O gândit bine ce-au făcut. Nu ne simtim discriminaţi. E foarte bine că l-au pus“, a spus Maria Lăcătuş, mamă a trei copii. 

De aceeaşi părere sunt şi alţi doi bărbaţi care arată că de nenumărate ori erau să provoace chiar ei accidente de circulaţie pe strada Horea, din cauza copiilor. „Ăia care nu-s de acord cu gardul n-au copii. Ăia care au copii la toţi le pare bine. De multe ori vara copiii se pun efectiv noaptea pe drum, se culcă pe drum şi nu mai deosebeşti asfaltu cu copilul. De multe ori veneam eu cu maşina şi era să-i calc. E foarte bun zidul ăsta că ne ştim copiii în siguranţă“, a arătat un locatar din blocul 46B de pe strada Horea. 

Povestea gardului de pe strada Horea a luat din nou amploare săptămâna trecută, după ce CNCD a câştigat în instanţă procesul împotriva primarului Cătălin Cherecheş, care a fost nevoit să plătească o amendă de 6.000 de lei, însă magistraţii nu au dat nicio obligativitate pentru demolarea zidului. Cu toate acestea, cei de la Consiliul Naţional pentru Combatrea Discriminării au recomandat edilului să dărâme zidul, recomandare care nu va fi respectată. 


„Zidul ţigănesc“ din Baia Mare rămâne în picioare. Primarul, obligat să plătească o amendă de 6.000 de lei

„Zidul împotriva romilor“ a fost declarat legal şi rămâne în picioare
 

Baia MarePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite