VIDEO Preotul comunei Budeşti face legea după bunul plac. Enoriaşii ameninţă că îşi vor schimba religia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Enoriaşii ortodocşi din comuna Budeşti ameninţă că vor trece la catolicism dacă Episcopia nu va schimba preotul ce slujeşte la biserica din localitate. Conflictele dintre „omul bisericii“ şi enoriaşi nu este unul nou, dar de această dată părintele este acuzat că şi-a ales singur membri consiliului parohial. Oamenii spun că preotul nu le-a ascultat părerea, chiar dacă alegerile trebuiau făcute în comun.

Nemulţumiţi de atitudinea preotului din Budeşti, enoriaşii s-au prezentat astăzi în faţa Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului pentru a căuta dreptate în mai marii bisericii. Problemele semnalate la sediul episcopiei sunt multe şi vechi. Printre acestea se numără ridicarea taxelor anual, dar ce-a iscat conflinctul a fost faptul că duminică, biserica şi-a ales membri consiliului poarohial, iar preotul a făcut lista după bunul plac, fapt care i-a nemulţumit pe cetăţeni. „A zis preotul în faţa altarului, că cetăţenii trebuie să îşi aleagă consilierii parohiali. Am ieşit afară din biserică, iar părintele şi-a făcut o listă cu cine a vrut dânsul, dar noi nu am fost de acord”, a declarat Gheorghe Negrea, unul dintre protestatari. 

Pe lângă incidentul de duminică, maramureşenii spun şi că taxele percepute de preot cresc în fiecare an, după bunul său plac. Mai mult, aceştia au mai declarat că cei care nu plătesc rămân fără servicii religioase. „Dacă nu dă omul cât zice el nici nu îl ia în considerare. Taxele pentru Bobotează au fost de 50-60 de lei. Sunt însă oameni săraci, care nu pot da mai mult de 10-20 de lei, dar dacă nu îi dai cât cere nu mai vine să îţi facă serviciile”, a arătat un budeştean. 

Aceştia au spus că dacă episcopia nu va rezolva problema sunt dispuşi chiar să treacă la o altă religie, doar pentru a scăpa de preotul din sat. Cu toate acestea, reprezentanţii Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului au arătat că vor face tot posibilul să aplaneze conflictul, iar în cazul în care nu se va putea pe cale amiabilă se va ajunge chiar la schimbarea preotului. Preotul Ioan Năneştean a negat orice fel de acuzaţie spunând că alegerile au fost făcute legal. 

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite