VIDEO Ce-i în mintea fanilor agresivi ai primarului ales din puşcărie: „L-au lăsat închis intenţionat, să nu poată fi judecat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbatul care l-a îmbrâncit este doar calmat de poliţişti   Foto: Angela Sabău
Bărbatul care l-a îmbrâncit este doar calmat de poliţişti   Foto: Angela Sabău

Cătălin Cherecheş, politicianul reales primar în Baia Mare deşi se afla în arest preventiv, a depus jurământul după ce a fost învoit de la puşcărie. Sute de susţinători l-au aşteptat în faţa primăriei, au cerut să fie lăsat liber şi au agresat puţinii contestatari prezenţi la ceremonia de învestire. În acelaşi timp, prefectul l-a suspendat pe Cherecheş, imediat după jurământ.

Primarul reales Cătălin Cherecheş a depus jurământul luni, 18 iulie, după mai bine de o lună de la data alegerilor. El a fost adus sub escortă din Penitenciarul Gherla, pentru şedinţa convocată de Consiliul Local Baia Mare, care a avut un singur punct pe ordinea de zi: depunerea jurământului pentru învestirea înfuncţie a primarului. La şedinţă au participat 18 consilieri locali, preşedintele CJ Maramureş, Gabriel Zetea, vicepreşedinţii CJ, Doru Dăncuş şi Lucian Morar, arhiepiscopul vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, Iustin Hodea Sigheteanul, dar şi un reprezentant din partea cultului romano-catolic.

Ceremonia a fost una scurtă, fără fast, marcată de măsuri de siguranţă specifice pentru persoanele private de libertate. ”Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să fac cu bună credinţă tot ce-mi stă în putere şi pricepere pentru bunăstarea locuitorilor din Baia Mare. Aşa să-mi ajute Dumnezeu”, a jurat Cătălin Cherecheş, cu mâna pe Biblie şi pe Constituţie, apoi a fost declarat învestit în funcţie. El a transmis apoi un mesaj băimărenilor, aşa cum i-a obişnuit şi din spatele gratiilor.

”Am venit acasă pentru a îndeplini o datorie de onoare, pentru oraş, pentru băimăreni şi pentru sufletul meu. Am venit astăzi acasă pentru a depune jurămânul în funcţia de primar al municipiului Baia Mare, am venit astăzi acasă pentru ca în faţa băimrenilor să depun cu onoare şi cu demnitate acest jurământ, pentru binele băimărenilor şi a acestui oraş”, a spus el. ”Astăzi am marea bucurie să simt o picătură de libertate. Şi fac acest lucru cu foarte multă sete de libertate, dar cu foarte multă dragoste pentru oraş”, a mai spus el după ceremonie.

Cherecheş a depus jurământul FOTO Captură video TL+

chereches juramant

Imediat, el a fost scos pe uşa din spate şi urcat în duba cu care a făcut cale-ntoarsă la Gherla, spre nemulţumirea simpatizanţilor care nu au reuşit să-l vadă. Mai multe persoane, majoritatea în vârstă, au scanadat în faţa primăriei ”Vrem primaru-n libertate” şi îşi manifestau nemulţumirea că nu l-au putut vedea. ”N-o furat el mai mult ca alţii. N-o făcut nicio crimă. Alţii au furat mai mult şi-s în libertate. El pentru 30.000 de lei stă după gratii”, striga în mulţime o susţinătoare a primarului.

Susţinătrii primarului, agresivi cu oponenţii lui

Mai multe incidente au avut loc în faţa primăriei din Baia Mare. Adiel Florian, fostul administrator al Pieţei Izvoarele, a fost îmbrâncit şi huiduit şi a fost nevoie de intervenţia forţelor de ordine pentru a calma spiritele, după ce a apărut în mulţime şi a spus ceva în legătură cu faptul că primarul ar fi furat. El a fost luat de jandarmi şi legitimat, dar în scurt timp, situaţia s-a repetat cu Romeo Dobocan, un jurnalist local, cunoscut ca fiind un critic la adresa derapajelor din politică şi administraţie. Dacă la intrarea în sală a fost huiduit, la ieşirea din primărie, după încheierea ceremoniei, mulţimea furioasă l-a huiduit pe jurnalist şi s-a năpustit spre uşă, fiind nevoie ca forţele de ordine să formeze un cordon pentru a-l proteja. Acesta a fost nevoit să se întoarcă în clădire pentru câtva minute până când mulţimea s-a dispersat.

Susţinătorii agresivi ai primarului Cherecheş au făcut un scandal monstru

”Ăştia îşi bat joc de comunitatea noastră. Adi Rusu (un alt jurnalist de investigaţii, n.r.) şi cu Dobocan. Pentru că fac propagandă inversă la cei care construiesc şi fac ceva pentru oraşul ăsta. În democraţie, majoritata se supune majorităţii. Noi avem 70 şi ceva la sută care am votat pe primarul nostru şi ei au 5 la sută. Atunci unde-i democraţia?”, a spus, pentru „Adevărul“, un bătrân care se manifesta cel mai vehement. ”Dacă lumea e oarbă, atunci nu vede. Dar vede, asta este, vede. 73% vede că a făcut ceva pentru Baia Mare, iar cei care nu doresc, sunt cei leneşi, care el o fost mai sever şi i-o pus la muncă, că nu i-o plăcut garduri netăiate, iarbă netunsă. Şi noaptea, pe la 2.00, l-am văzut, verifica ce s-a făcut. Îl dorim în libertate. Să vină înapoi. Nimeni n-a făcut aşa ceva pentru Baia Mare. Pentru o mână de bani, nu ştiu dacă e adevărat, dar se spune, şi pentru asta să fie închis? Intenţionat l-au lăsat închis, ca să nu poată fi judecat”, spune Maria Habineac, o susţinătoare înfocată.

Jurnalistul Romeo Dobocan spune că nu e supărat pe oameni şi că acesta este efectul campaniei pe care primarul a dus-o în cei cinci ani. ”Ăsta este efectul spălării pe creier de cinci ani. N-au înţeles rolul presei, ei au înţeles că presa trebuie să fie aservită, că toată lumea trebuie să aibă o singura direcţie în idee şi în exprimare. N-au înţeles că mass media nu e nici pentru a închide nici pentru a deschide pe nimeni, ci pentru a arăta nişte fapte. Nu s-a înţeles lucrul acesta. Dacă nu scrii cum le pace unora, eşti duşman al poporului. Ei pot să-şi exprime adulaţia şi iubirea pentru el, dar nu cred că trebuie să o fac violent. Fiecare poate să-şi spună opinia. M-am obişnuit cu o astfel de manifestare, când se cultivă de cinci ani ideea că toţi care nu-s cu el sunt duşmani ai poporului”, a menţionat Romeo Dobocan.

Cherecheş, judecat într-un dosarde corupţie

Cătălin Cherecheş se află în arest preventiv din 27 aprilie după ce a fost prins luând mită 30.000 de lei. El este cercetat acum pentru luare de mită în formă continuată. Potrivit rechizitoriului, el a cerut şi a primit de la o persoană din conducerea Asociaţiei Club Sportiv Fotbal Club Municipal Baia Mare suma totală de 70.000 de lei, pentru a asigura susţinerea financiară a clubului din partea Consiliului Local. 

De asemenea, el a fost pus sub acuzare la începutul lunii octombrie a anului trecut într-un alt dosar, fiind învinuit de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală, toate în formă continuată. Dosarul în care mai este cercetat priveşte echipa de handbal feminin a municipiului şi, potrivit rechizitoriului, jucătoarele primeau în realitate o sumă mult mai mică decât cea prevăzută în contract.

El a fost trimis înjudecată în stare de arest peventiv, iar dosarul lui se judecă acum la Tribunalul Cluj, după ce Tribunalul Maramureş a acceptat strămutarea lui. În cazul în care va fi condamnat, cu sentinţă definitivă şi irevocabilă, în Baia Mare vor avea loc alegeri anticipate.

Suspendat de prefect imediat ce a depus jurământul

Prefectul judeţului Maramureş, Sebastian Mihai Lupuţ, a emis luni, 18 iulie, Ordinul nr. 337 prin care constată suspendarea de drept a mandatului de primar al Municipiului Baia Mare a domnului Cătălin Cherecheş, ca urmare a menţinerii măsurii arestării preventive. Suspendarea durează până la încetarea măsurii arestării preventive.

Mai puteţi citi:
 

VIDEO Incidente la Baia Mare. Cătălin Cherecheş depune azi jurământul la Primărie, oamenii se îmbulzesc şi strigă: „Vrem primarul în libertate“

Baia MarePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite