Vida Gheza a fost omagiat în Baia Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centenarul Vida Gheza a început astăzi în Baia Mare
Centenarul Vida Gheza a început astăzi în Baia Mare

La 100 de ani de la naştere, sculptorul Vida Gheza a fost omagiat de către autorităţile locale şi de membri familiei. Joi, a debutat în Baia Mare centenarul Vida Gheza, eveniment ce va dura aproximativ zece luni.

Printre invitaţii de seamă ai acestui eveniment s-au numărat şi fiica artistului băimărean, Zoe Vida şi soţul acesteia, academicianul Marius Porumb. „Vida a avut nenumărate expoziţii în ţară ţi în străinătate, marile muzee din România au în colecţie operele lui Vida. Este unul dintre artiştii români foarte importanţi pentru că are, între altele, monumente de for public precum «Sfatul Bătrânilor» din Baia Mare sau «Statuia Ostaşului» din Carei“ a arătat academicianul. 

Pentru iubitorii de artă din Maramureş, Vida Gheza va rămâne un simbol al judeţului. „Acest om, acest maestru a ajuns la rangul de simbol, pentru c-a îmbinat arta cu implicarea socială. A fost un luptător pentru estetic, dar şi-un luptător pentru drepturile celor mulţi. A fost un român adevărat şi cred că este datoria noastră să ducem mai departe numele acestui maestru peste timp şi să lăsăm în oraşul nostru cel puţin o umbră a paşilor săi“, a spus Cătălin Cherecheş, edilul municipiului Baia Mare.

Centenarul Vida Gheza va dura aproximativ zece luni, perioadă în care vor fi organizate diferite evenimente în toată ţara dar şi în străinătate.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite