Ucrainean găsit înecat în râul Tisa. Alți migranți din Bangladesh și Siria, prinși la graniță

0
0

Un migrant ucrainean si-a pierdut viața încercând să treacă granița prin apele râlui Tisa. Alți 40 de migranți din Siria și Bangladesh au fost prinși încercând să treacă granița ilegal din România.

Cadavrul a fost găsit aproape de mal   FOTO arhiva
Cadavrul a fost găsit aproape de mal FOTO arhiva

Încă un deces la granița cu Ucraina. Cadavrul unui bărbat a fost găsit în dimineața zilei de luni, 5 septembrie 2022, în albia râului Tisa, care formează granița cu Ucraina în zona de nord a țării. Trupul bărbatului a fost descoperit la câțiva metri de malul românesc. Bărbatul, originar din țara vecină, și-a pierdut viața cel mai probabil încercând să treacă granița ilegal în România.

Astăzi, 5 septembrie, la ora 09.30, polițiștii din cadrul Secției 6 Sarasău au fost sesizați prin S.N.U.A.U. 112 cu privire la faptul că, în albia râului Tisa, la aproximativ 8 metri față de malul românesc, se află cadavrul unui bărbat. Deplasați la fața locului, după ce cadavrul a fost scos  din albia râului de către ISU Sighetu Marmației, polițiștii l-au identificat ca fiind un bărbat, de 50 de ani, din Ucraina”, arată Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș.

Cadavrul a fost transportat la morga spitalului din Sighetu Marmației, în vederea efectuării necropsiei și stabilirii cauzei decesului.

În cauză, polițiștii continuă cercetările, sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă”, mai arată IPJ Maramureș.

Acesta nu este primul bărbat care și-a pierdut viața încercând să treacă granița traversând Tisa. De când a început războiul, mai mulți bărbați au murit din cauza apei foarte reci sau înecați în râu.

40 de migranți, prinși la frontiera cu Ungaria

Pe de altă parte, ucrainenii nu sunt singurii migranți care ajung ilegal în România. Ieri, 4 septembrie, polițiștii de frontieră sătmăreni au anunțat că două călăuze și 40 de migranți din Bangladesh și Siria au fost opriți cu focuri de armă la granița cu Ungaria.

Cei doi șoferi ai microbuzelor, ambii cetăţeni letoni, sunt cercetați pentru trafic de migranți, în stare de reţinere pentru 24 de ore.

Numărul mare de migranți și călăuzele lor au fost descoperiți în urma unei acțiuni mai ample a lucrătorilor de poliție de la nivelul Serviciului Teritorial al Poliției de Satu Mare, împreună cu lucrători ai Sectoarelor Poliției de Frontieră Carei și Berveni, precum și în cooperare cu polițiști din cadrul Secției Poliție Rurală Petrești.

Acțiunea declanșată a fost una specifică pe linia prevenirii și combaterii migrației ilegale, în zona de responsabilitate.

Migranții și călăuzele lor au fost prinși la granița cu Ungaria  FOTO Poliția de Frontieră
Migranții și călăuzele lor au fost prinși la granița cu Ungaria FOTO Poliția de Frontieră

În jurul orei 02.00, polițiștii din cadrul Secției Poliție Rurală Petrești au identificat în trafic un autovehicul înmatriculat în Slovacia, la volanul căruia se afla un bărbat, de 43 de ani, cetățean leton. În urma efectuării unui control asupra autovehiculului, polițiștii au identificat 20 de bărbați, cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, toți cetățeni din Bangladesh, care nu aveau asupra lor acte de identitate”, arată Poliția de Frontieră Maramureș.

Astfel, șoferul leton, împreună cu grupul format din 20 de cetățeni din Bangladesh au fost conduși la sediul STPF Satu Mare în vederea continuării cercetărilor. 

Al doilea grup, prins la fel

Câteva ore mai târziu, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Berveni au depistat în zonă alți 20 de cetățeni de origine afro-asiatică, îndreptându-se pe jos, spre frontiera cu Ungaria. Totodată, pe sensul de ieșire din Romania, la PTF Urziceni, a fost identificată o autoutilitară înmatriculată în Slovacia, condusă tot de către un cetățean leton, în vârstă de 42 de ani. „În urma investigațiilor efectuate în cauză, polițiștii de frontieră au stabilit că şoferul microbuzului care s-a prezentat în Urziceni a transportat cel de-al doilea grup până în apropierea frontierei cu Ungaria, iar ulterior urma să treacă prin punct pentru a-i aștepta în Ungaria”, mai arată polițiștii de frontieră.

Și în acestă situație, atât acesta, cât și grupul format din 20 de cetățeni din Siria, cu vârste cuprinse între 11 și 47 de ani (10 adulți și 10 minori), au fost conduși la sediul STPF Satu Mare, în vederea continuării cercetărilor.

Printre ei, azilanți în România

În urma verificărilor, oamenii legii au constatat că trei dintre migranti sunt solicitanți ai statutului de azilant în România. Ceilalți, în afară de minori, au avize de muncă în țara noastră. Cu toții au declarat că intenționau să ajungă în Italia.

În cauză, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, pentru cei 40 de cetățeni străini, și de trafic de migranți pentru cei doi cetățeni letoni. Cei doi au fost reținuți pentru 24 de ore, urmând ca procurorul de caz să dispună asupra lor măsurile legale”,mai arată polițiștii de frontieră.

Pe timpul acțiunii, polițiștii de frontiră sătmăreni au beneficiat de sprijinul lucrătorilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean - General de Brigadă ,,Ioniță Borșan”- Satu Mare.

Baia Mare


Ultimele știri
Cele mai citite