Trei turişti americani, pierduţi în Pietrosul Rodnei. Salvamontiştii i-au găsit abia după 12 ore de căutări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Desfăşurare impresionantă de forţe în Pietrosul Rodnei, acolo unde trei turişti americani s-au rătăcit la coborârea din munţi. Echipele de jardarmi montani, pompieri, salvamontişti şi rangeri de la Parcul Naţional Munţii Rodnei au început căutările încă de aseară, 16 iunie, iar în cursul acestei dimineaţii cei trei turişti au fost găsiţi teferi.

Echipele de salvare au pornit în căutarea turiştilor americani imediat după ce a fost semnalată rătăcirea lor. Ioan Timiş, şeful Salvamont Borşa a fost cel care a vorbit cu aceştia, dându-le indicaţii ce să facă în caz că văd luminile de la lanternele folosite de echipele de căutare.

„În jurul orei 19:00 am vorbit cu ei prima dată. Am primit şi un număr de telefon pe care am vorbit cu ei în engleză, nu ştiau româneşte. Mi-au trimis poziţia pe WhatsApp. Prima dată au trimis-o eronată şi următoarea a fost cea exactă. Am trimis două echipe. Nu i-au găsit. S-au întors la 05:30 azi dimineaţă, când am trimis alte două echipe pentru a continua căutările. Ultima dată am vorbit cu ei la ora 21:00 şi le-am spus să culeagă ceva crengi uscate, aveau chibrituri la ei. Le-am spus că în cazul în care o să vadă noaptea lanterne care îi caută sau lumini de la faruri să dea drumul la un foc, ca să îi localizeze”, a declarat Ioan Timiş, şeful Salvamont Borşa.

Găsiţi după 12 ore de căutări 

În Pietrosul Rodnei trebuia să ajungă şi un elicopter de la Târgu Mureş pentru a survola zona, dar nu a mai fost nevoie de intervenţia aparatului de zbor, turiştii fiind găsiţi de salvamontiştii borşeni. Zona în care s-au rătăcit aceştia este una destul de dificilă, iar americanii s-au abătut de la traseu pentru a scurta drumul la coborâre. 

„Mă bucur că ne-am îndeplinit misiunea cu succes”, a mai adăugat Ioan Timiş, şeful Salvamont Borşa. 

Cei trei turişti americani au fost transportaţi cu ambulanţele la Spitalul din Borşa pentru investigaţii medicale.

Citeşte şi

VIDEO Două maşini s-au ciocnit frontal pe DN18. O femeie şi o adolescentă de 13 ani au murit în urma impactului violent

VIDEO Gropi astupate cu nisip aruncat din mersul camionului. Imaginile care i-au revoltat pe localnici

Baia MarePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite