Sunt în clasa a VIII-a şi nu ştiu să citească. Se întâmplă într-o localitate din Maramureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Caz alarmant în localitatea Coltău. Aproximat 300 de copii frecventează cursurile a două şcoli din cadrul comunităţilor de romi, însă o parte dintre ei, deşi au ajuns până în clasele finale, nu ştiu să citească şi să scrie.

În această după amiază prefectul judeţului Maramureş, Anton Rohian, s-a deplasat în   localitatea Coltău pentru a analiza modul în care copiii de etnie romă frecventează cursurile şcolare. Acesta a trecut pe la cele două şcoli din cadrul comunităţii de romi din Coltău, unde sunt înscrişi la această ora, circa 300 copii, din care 100 preşcolari,  restul  fiind elevi ai claselor 0-VIII.

Concluziile de la faţa locului nu sunt deloc fericite. Cu toate că majoritatea elevilor frecventeaza cursurile şcolare, aceştia ajung în clasa a VIII cu mari deficienţe de scriere şi citire, fără a  stăpâni noţiunile elementare din materiile de bază. Astfel, Rohian  a solicitat ca în cel mai scurt timp să aibă o întâlnire cu părinţii elevilor  şi  reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Maramureş, în vederea analizării  cauzelor care au dus la situaţia şcolară precară a elevilor romi din Coltău. „Sunt îngrijorat de ceea ce văd. Trebuie lucrat mai intens cu elevii romi, pentru a cunoaşte notiuni elementare la materiile de baza, cu accent pe pregătirea  preşcolarilor. Trebuie conştientizaţi şi părinţii de importanşa pregătirii şcolare, în vederea integrării în societate a acestor copii. De asemenea, foarte important este şi aportul cadrelor didactice, care trebuie să dea dovada de   multă răbdare şi perseverenţă cu elevii din etnia romă” a spus prefectul.

INFOGRAFIE Recensământ 2011. Nivelul de educaţie al populaţiei României: 245.000 de cetăţeni sunt analfabeţi

România este fruntaşă la analfabetism

Baia MarePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite