Singura fabrică românească de ciocolată și-a cerut insolvența

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Galactic din Baia Mare, singura fabrică românească de ciocolată, și-a cerut insolvența. În perioada de glorie, fabrica din Maramureș producea 2.000 de tone de ciocolată pe an. Unul dintre sortimente a fost premiat cu medalia „Marca de Aur“.

FOTO Făcut în Maramureș
FOTO Făcut în Maramureș

Fabrica românească de ciocolată produce de 25 de ani, însă, de câțiva ani, situația a devenit dificilă.

Administratorul Liviu Fagi speră ca, în acest fel, să salveze unitatea de producție. „Anul trecut a fost dramatic. O parte a anului nu am avut acces la materii prime, pentru că nu se puteau importa, apoi am primit o lovitură semnificativă din partea marilor retaileri – noi desfacem produsele la toți marii retaileri din țară – care au refuzat orice majorare de preț, deși costurile de producție s-au majorat semnificativ, de la zahăr, ulei vegetal, la combustibili, utilități ș.a.m.d.”, susține administratorul pentru 2M News.

În perioada de glorie, fabrica din Maramureș producea 2.000 de tone de ciocolată pe an. La un moment dat, firma avea în portofoliu peste 80 de sortimente (printre care Galactic – distinsă cu medalia „Marca de Aur“ la Salonul Național al Dulciurilor patronat de Uniunea Generală a Industriașilor din România -, Spria – cu o rețetă care include ingrediente locale: nucă, mac, miere, alune de pădure -, Real Chocolate, CORA, Profi, Aro, Nr. 1, Sonata, Americana, pralinele Silvoriu), care se regăseau pe rafturile magazinelor din țară.

Liviu Fagi a învățat meseria de ciocolatier în Marea Britanie, de unde a și cumpărat prima rețetă. Treptat, a creat însă produse noi, ajungând în prezent să aibă peste 300 de rețete proprii care sunt în producție.

„Absolut toate rețetele îmi aparțin. Sunt făcute în laboratoare proprii, implementate, înregistrate la OSIM ca și drepturi de autor de către mine, tot ce există în acest moment pe piață este marcă înregistrată”, dezvăluia Liviu Fagi pentru www.fabricatinromania.ro.

Baia MarePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite