Istoria bomboanelor de ciocolată: cea mai dulce expoziție găzduită de Muzeul Casa Mureșenilor FOTO

0
Publicat:

Muzeul Casa Mureșenilor găzduiește o expoziție cu peste 600 de cutii, materiale publicitare, ambalaje de bomboane de ciocolată. Între acestea este și o cutie în care apar regele Carol și prințul Mihai.

Ambalaj al unei cutii de bomboane produse de Bomboneria Palatului FOTO Ioan Buciumar
Ambalaj al unei cutii de bomboane produse de Bomboneria Palatului FOTO Ioan Buciumar

Muzeul Casa Mureșenilor găzduiește cea mai dulce expoziție. „O poveste dulce” reunește în sălile muzeului peste șase sute de cutii de bomboane de ciocolată din colecția fraților Dumitru, de la Muzeul Jucăriilor din București. Între obiectele expuse se numără și unele cu o importantă valoare istorică.

Expoziția fiind organizată la Brașov, am venit, bineînțeles, cu celebrele cutii de bomboane Hess și Stollwerk, celebrele firme de ciocolate interbelice, transformate mai târziu în Cibo Brașov, în Dezrobirea, apoi Poiana. Din păcate, ultimele bomboane  marca Poiana se fabrică în Bulgaria. În anii 1920 a luat ființă Bomboneria Palatului și chiar și Fabrica de Ciocolată Regina Maria, deci avem câteva exponate speciale dedicate acestor acestor produse, chiar o cutie foarte interesantă din 1930, realizată la fabrica de Ciocolată Regina Maria, avându-l pe Regele Carol alături de prințul Mihai pe cutia de tablă”, a spus Cristian Dumitru, președinte Asociația Muzeul Jucăriilor.

Copiii de altădată care vor vizita Muzeul Casa Mureșenilor își vor aminti, cu siguranță, de multe dintre dulciurile care le-au marcat copilăria.

Sărbătorim ideea de ciocolată prin această expoziție de cutii, materiale publicitare, ambalaje, folosite în comercializarea acestui produs extrem de îndrăgit de publicul larg. Este un nou nou proiect comun alături de Asociația Muzeului Jucăriilor din București. Astăzi, în sfârșit, putem să îi primim pe toți vizitatorii noștri să vadă o poveste dulce”, a declarat Valer Rus, director Muzeul Casa Mureșenilor.

În această lună, la muzeu sunt programate și activități atractive legate de ciocolată.

În cadrul expoziției „O poveste dulce” de la Muzeul Jucăriilor din București și Muzeul Casa Mureșenilor, la noi, la Muzeul Casa Mureșenilor vor avea loc timp de 3 luni de zile - cât va fi aici expoziția - ateliere lucrative despre industria ciocolatei la Brașov și nu numai, conferințe susținute de domnul Vasile Aldea, care a lucrat ca specialist în domeniul ciocolatei de Brașov”, a precizat Ovidiu Savu, muzeograf Muzeul Casa Mureșenilor.

Interesant este că, în urmă cu un secol și mult timp în perioada interbelică, ambalajul în care erau bomboanele sau ciocolata costa la fel de mult. Existau multe cutii care se transformau în jucării – pușculițe, tobe, rulete.

La 1900, ambalajul costa exact cât conținutul, mai ales că bomboanele nu erau pentru toată lumea și nu se cumpărau oricând – erau cumpărate pentru ocazii special. Uneori trebuia să cumperi cutia separate și bomboanele separate. De aceea, multe cutii erau foarte bine făcute, ori din lemn, ori din tablă litografiată, ori din carton foarte frumos ilustrat. Partea interesantă este că multe erau făcute din start pentru a putea fi folosite după golirea de bomboane”, a mai explicat Cristian Dumitru.

Expoziția va rămâne la Muzeul Casa Mureșenilor până în 25 februarie 2023.

image
image
image
image
image
image
image
image
image
Obiecte din expoziția „O poveste dulce” FOTO Ioan Buciumar
Obiecte din expoziția „O poveste dulce” FOTO Ioan Buciumar
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite